Kuigi uue riigigümnaasiumi koolimaja on plaanis valmis saada alles järgmise aasta 1. septembriks, siis ettevalmistustööd käivad juba hoogsalt. 23. märtsil kuulutas konkursikomisjon ühel häälel välja koolile uue direktori - Tartust pärit läbi ja lõhki mandri mehe Ivo Visaku.

1x
00:00

Niipea, kui haridusministeerium kuulutas ta uue direktorina välja, võtsid Saaremaa valla haridusosakonna inimesed Visaku sõnul ta toru otsa ja pole seda toru senimaani hargile pannud.

"Väga hea meel, et nende väga paljude Zoomi-koosolekute peale nägin eile lõpuks kõik need inimesed päriselt ka ära," ütleb Visak.

Sel nädalal oli tal esimene kord minna uues ametis Saaremaale, tutvuda kohalikega ja vaadata üle suur roheline muruplats, kus järgmise aasta sügiseks peaks juba olema püsti uus koolimaja. Visak sai Saaremaale minekuks ka spetsiaalse eriloa, kuna ta pole saarele veel elanikuna sisse kirjutatud. "Veel," täpsustab ta. Lõpuks selgus muidugi, et ei läinud ka eriluba vaja, kuna reisipiirangud kaotati sootuks.

Ent mida on üldse teha direktoril, kellel kooli ega õpilasi ei ole? "Milline kool üldse tuleb? Kas tulevad mingisugused suunad?" esitab Visak küsimused, mida tal on järgmised poolteist aastat aega arutada.

Kindlasti tuleb riigigümnaasiumisse ka mõni pärl, mida teistes Eesti koolides ei ole, ent mis see täpselt olema saab, seda Visak veel lubada ei julge. Muidu võetakse pärast nööbist ja nõutakse lubadus välja.

"Tahaks tuua asju, mis on mandril lihtsasti kättesaadavad, ka Saaremaale," sõnab Visak ning viib oma mõtted väitluskooli loomise poole. "Väitlus kui selline oleks selle kooli hingamisse sisse kirjutatud. Kõige parem argument võiks ju alati võita."

Juttu pikemalt ja ka muid vestlusteemasid juba videost või heliribalt.