Eelmise aasta oktoobris tegi Tallinna halduskohus otsuse, mis kohustas valitsust vastama Rootsi kodanike haldusmenetluse taotlusele, millega soovitakse alustada Estonia laevahuku uut uurimist.

30. jaanuaril otsustas valitsus, et justiitsminister Raivo Aeg moodustab parvlaev Estonia reisijate ja ohvrite lähedaste taotluse lahendamiseks ekspertide töörühma, mis esitab märtsi lõpuks aruande tehtust ja ülevaate plaanitavate edasiste tegevuste kohta.

Justiitsministeeriumi kantsleri Tõnis Saare juhitav töörühm on ministeeriumi pressiesindaja Maria-Elisa Tuuliku sõnul regulaarselt kogunenud, analüüsinud varasemate uuringute järeldusi, tellinud analüüse, kohtunud ekspertidega ning koostanud justiitsministrile ülevaate oma tegevusest.

"Selle sisendi põhjal saab valitsus kujundada oma seisukoha, mida kaebajatele vastata," kommenteeris Tuulik. Valitsuskabinetis pole aga ülevaadet eriolukorra tõttu arutada jõutud. "Enne ei ole kahjuks võimalik juhtrühma ülevaadet avalikkusega jagada," lisas Tuulik.

Töörühma kuulusid justiitsministeeriumi avaliku õiguse talituse juhataja Aaro Mõttus, välisministeeriumi juriidiliste ja konsulaarküsimuste asekantsler Erki Kodar, majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi lennundus- ja merendusosakonna juhataja Taivo Linnamägi ning siseministeeriumi piirivalvepoliitika osakonna juhataja Janek Mägi.

Estonia uppus 28. septembri öösel 1994. aastal sõites Tallinnast Stockholmi. Laeva hukku uuris aastatel 1994-1997 Eesti, Soome ja Rootsi valitsuste moodustatud ühiskomisjon ning aastatel 2005-2009 riigiprokuratuuri juhitud valitsuskomisjon. Eesti, Soome ja Rootsi sõlmisid laevavraki kaitsmiseks 1995. aastal hauarahulepingu, mis keelab vrakile sukeldumise.