Viimased olulisemad sündmused:

- Viimase ööpäeva jooksul analüüsiti Eestis 595 haigust COVID-19 põhjustava SARS-CoV-2 viiruse esmast testi, millest 2 ehk 0,3 protsenti osutusid positiivseks. Eelmise ööpäeva jooksul suri Lääne-Tallinna Keskhaiglas 77-aastane naine, kokku on koroonaviirus Eestis nõudnud 61 inimese elu. Rohkem infot siin!


- Tänase, 11. mai hommikuse seisuga vajab Eestis koroonaviiruse tõttu haiglaravi 48 inimest, neist 5 on juhitaval hingamisel. Tänaseks on haiglast koju saadetud 278 inimest, lõpetatud 287 haigusjuhtumit. Tänase seisuga on tervenenud 1237 inimest. Neist 751 inimese haigusjuhtum on lõpetatud (60,7%). 486 inimese puhul (39,3%) on positiivsest testist möödunud rohkem kui 28 päeva ja inimene ei viibi haiglaravil. Eestis on kokku tehtud 63 964 esmast testi, nendest 1 741 ehk 2,7 protsenti on olnud SARS-CoV-2 viiruse suhtes positiivsed.

- Kaubanduskeskused avasid täna oma uksed. Nimelt kiitis valitsuskomisjon eelmisel nädalal heaks majandus- ja taristuminister Taavi Aasa ettepaneku avada kaubanduskeskused tänasest ehk 11. mail piiratud tingimustel. Keskustes tuleb tänasest endiselt järgida 2+2 reeglit ning tagada töötajate ja klientide ohutus. Esimene päev avatud keskustes rahvamasse ei toonud ning kaupmeeste sõnul hakkavad inimesed ilmselt tee keskustesse taas leidma samm-sammult. Vaata ka galeriid!

- Kaupmeeste Liidu tegevjuht Nele Peil lisas samal pressiüritusel, et kuigi Eesti kaubanduskeskused on avatud, jäävad nendes endiselt eraldatuks ja suletuks avalikud ajaveetmiskohad. Peili sõnul tuleks keskutesse minna kindla eesmärgiga kas sööma või ostlema, kuid nendes "hängida ei saa". Samuti kutsus Peil üles inimesi võimalusel kandma keskustes maske, eelistama ostlemist Eesti poodides ning püüda mõista, et teenindajad on tavapärasemast mõnevõrra suuremas stressiseisundis.


- Kas leebemad reeglid ja helgem statistika võivad meile karuteene osutada ning nakatunute arv hakkab taas kerkima? Viimased nädalad on näidanud, et võitlus koroonapuhanguga on Eestis seni olnud edukas. Statistika on lootusrikas, mistap pole ka imestada, et sotsialiseerutakse järjest rohkem. Siiski võib teiste riikide näitel öelda, et kui piirangud leevenevad, võib puhang uue hoo sisse saada. Terviseametist kinnitatakse, et ka selleks olukorraks on nad valmis ja teavad, kuidas siis reageerida. Pikemalt loe siit!


- Korralagedus riigikogus? Riigikogus läbib neil minuteil kell 15 juba alanud täiskogu istungil teise lugemise meditsiiniseadme seaduse, hädaolukorra seaduse ja teiste seaduste muutmise seaduse eelnõu, aitab tavaolukorras võimekamat kriisireguleerimist ning viib meditsiiniseaduse kooskõlla Euroopa Liidu õigusega. Täiskogu istungi esimesed 87 minutit kulusid nädala päevakorra kinnitamise segaduse lahendamisele, kus nähtavasti ei suudetud kokku leppida, kas ka neljapäeval töötatakse või mitte. Reformierakondlastele tekitas pahameelt riigikogu esimehe Henn Põlluaasa väide, justkui oleks mõnel fraktsioonil õigus riigikogu juhatuse liikme Siim Kallase ettepanekuid vetostada. Põlluaas esines istungil ka võrdlemisi huvitavate katsetega piirata opositsiooni esindajate sõnavõtte ja proteste. Vaata otsepilti ja loe parlamendis toimuvast siit!


- Vabariigi Valitsus otsustas, et selle nädala teisel poolel leevenevad Eesti ja Soome vahelise piiriületuse piirangud ning taastub Eesti, Läti ja Leedu elanike ja neis riikides seaduslikult viibijate vaba liikumine. Eriolukorra juhi, peaminister Jüri Ratase korraldusega leeveneb alates 14. maist piirang, mille kohaselt pidid Soomest Eestisse saabuvad inimesed jääma piiriületuse järel 14 päevaks isolatsiooni. Kui seni võisid Eestis elavad, kuid Soomes tööl käivad inimesed ilma selle nõudeta Eestisse saabuda kuni üks kord nädalas, siis järgmisest neljapäevast saavad nad Eesti ja Soome vahel liikuda ka tihedamini. Rohkem siit! Välisministeeriumi Euroopa küsimuste asekantsler Märt Volmer rääkis keskpäevasel pressikonvernetsil, et esimestel päevadel testitakse inimesi laevades, et teha kindlaks, kas ja millises ulatuses selle reisimeetme leevendamine haiguse leviku mõistes mõju avaldab.

- Majanduskriisid jõuavad kinnisvaraturule tavaliselt viitajaga, aga mitte seekord. Ärilehe täna avaldatud selleteemalise turuosaliste küsitluses osalejate hinnangud erinevad nagu öö ja päev. Kinnisvaraturule annaks positiivse tõuke vaktsiini leidmine ja uuest lainest rääkimise kadumine. Loe siit.