Minge välja, suhelge ja nautige, teatas Lõuna-Korea valitsus oma inimestele sel nädalal, kuulutades alanuks "uut laadi igapäevase elu" - hoides samal ajal tähelepanelikult silma peal igasugustel märkidel võimalikust teisest lainest ja olles valmis piirangute taastamiseks, kirjutab ajaleht The New York Times.

See ei võtnud kaua aega.

Laupäeval, n-ö uue elu neljandal päeval, käskis Souli meer kõik pealinna baarid ja ööklubid pärast kümnete uute koroonaviirusesse nakatunute avastamist taas teadmata ajani sulgeda.

Lõuna-Korea tõkestas pandeemia leviku algselt nii edukalt, et sellest sai teistele riikidele eeskuju, kuidas peatada suur haiguspuhang ilma oma majandust liigselt halvamata, nagu seda otsustati teha mitmetes teistes riikides. Nüüd proovib riik teha midagi sama keerulist: liikuda järk-järgult, ohtu vältides lähemale millelegi, mis sarnaneb igapäevaeluga.

Valitsusametnikud, tervishoiutöötajad ja suur osa üldsusest teavad hästi, et kuni vaktsiini pole, põhjustavad leevendatavad piirangud rohkem nakatumisi ja võib-olla ka rohkem surmajuhtumeid. Trikk on seda teha ilma, et nakkus saaks suure hooga tagasi tulla.

Teised rahvad, kes on oma ühiskonna innukalt taasavanud, kuid kardavad tagajärgi, jälgivad tähelepanelikult Lõuna-Koreas toimuvat.

"Teine laine on möödapääsmatu," ütles valitsuse katastroofide ohjamise keskuse juhtiv epidemioloog Son Young-rae. "Kuid me rakendame kogu ühiskonda hõlmavat jälgimis- ja kontrollisüsteemi, et suudaksime ära hoida [nakatumiste] plahvatusliku kasvu sadadesse või tuhandetesse juhtumitesse, nagu meil oli varem."

"Me loodame aeglustada levikut ja hoida selle väiksemate juhuslike haiguspuhangute tasemel, loodetavasti 20 kuni 30 juhtu, mis tulevad ja lähevad," ütles Son, lisades, "et saaksime nendega hakkama samal ajal, kui inimesed jätkavad oma igapäevast elu.”

Lõuna-Koreas on COVID-19 diagnoosi saanud 11 000 inimest, kellest 256 on jätnud oma elu. Riik on aga suutnud leviku aeglustada sadadest igapäevastest nakatumisest viimaste nädalate umbes 10-ni päevas.

Riik võttis kasutusele ulatusliku ja pikaajalise lähenemisviisi, sealhulgas agressiivse testimise ja kontaktide jälgimise, maskide peaaegu universaalse kasutamise, sotsiaalse distantseerumise ja nakkuskollete lokaalse piiramise. Valitsuse tegevusele aitas kaasa ulatuslik avalik valmisolek meetmeid järgida.

Nüüd loodab Soul agressiivse laine vältimisel samadele vahenditele, luues uue strateegia lennult.

"Me ei suuda oma igapäevase elu ja majandustegevusega paigal püsida," ütles tervishoiuminister Park Neung-hoo. "Kuid kahjuks ei leidnud me pretsedenti sellele, mida proovime teha. Tõenäolisemalt on meie kogemus koos katsumuste ja vigadega hoopis teistele riikidele eeskujuks."

Ööklubidest sai uus nakkuskolle

Valitsus tegutses kiiresti, kui 29-aastane mees andis kolmapäeval koroonaviiruse suhtes positiivse proovi. Epidemioloogid said teada, et ta külastas 2. mail Souli populaarses ööelurajoonis Itaewonis kolme ööklubi. Laupäeva õhtuks oli teada, et nad jälgivad 7200 inimest, kes olid külastanud viit Itaewoni ööklubi, kus viirus võis levida.

Siiani on ööklubide külastajate ja nendega lähedases kontaktis olnud inimeste seas tuvastatud 27 nakatunut, ütles haiguse tõrje vanemametnik Kwon Jun-wok laupäevasel pressikonverentsil.

Linnapea Park Won-peagi tsiteeris aga kõrgemat arvu, öeldes, et ööklubidega on seotud vähemalt 40 nakatunut. Otsustades ööklubid ja baarid uuesti sulgeda, kritiseeris ta nende külastajaid, öeldes, et viimased ei ole võtnud tõsiselt kaitsemeetmete nagu maskide kandmist, ja süüdistas neid kogu rahva tervise ohtu seadmises.

"Just mõne inimese hooletuse tõttu võivad kõik meie senised jõupingutused raisku minna," sõnas Park.

Valitsuse poolt kolmapäeval välja kuulutatud leevendatud poliitika kutsub inimesi oma igapäevaellu naasma ning kogunemispaigad, nagu koolid, muuseumid, raamatukogud, staadionid ja kontserdimajad loodetakse juba lähinädalatel uuesti avada.

Kui maskide universaalne kandmine kõrvale jätta, näevad Lõuna-Korea linnad viimastel päevadel välja peaaegu nagu enne pandeemiat. Metrood on rahvast täis. Tänavatele on aga tekkinud pikad järjekorrad ja seda mitte selleks, et osta maske, vaid pääseda sisse soositud restoranidesse.

Valitsuse hinnangul saab Lõuna-Korea meditsiinisüsteem COVID-19-ga muretult hakkama, kui päevas on vähem kui 50 uut haigusjuhtu ja epidemioloogid suudavad nakkuse allika tuvastada vähemalt 95 protsendil juhtudest - verstapostid, milleni riik möödunud kuul jõudis.

Kuid asjad pole kaugeltki normaalsed. Ööklubides ja saunades mõõdetakse kõigil sisenejatel kehatemperatuuri. Õpilased kannavad koolitundides maske ja neil pole lubatud tegeleda kontaktsete spordialadega. Mõnedes Souli koolides kontrollitakse õpilastel palavikku suisa neli korda päevas.

Lõuna-Korea pesapalliliiga alustas hilinenud hooaega teisipäeval ja jalgpalliliiga sai alguse reedel - sülitamine on keelatud ja fänne tribüünidele ei lubata. Mõnel staadionil lasti kõlaritest fännimüra, samal ajal kui treenerid ja mängijad kandsid maske.

"Suurim risk on rahulolematus," ütles Korea haiguste tõrje ja ennetamise keskuste juht Jung Eun-kyeong.

Lõuna-Korea leiab endiselt juhuslikke nakatunuid, kelle puhul ei ole võimalik tuvastada nakkuse päritolu. Jung selgitas, et see tähendab, et viirus on kogukonnas endiselt liikvel.

"Me ei saa tagasi seda elu, mis meil oli enne COVID-19-t," ütles katastroofide juhtimise keskuse vanempoliitika koordinaator Kim Gang-lip. "Selle asemel loome uue kompoti sotsiaalsetest normidest ja kultuurist."