Madalrõhkkonna ees tugevneb tuul ja Soomest lõuna ja kagu pool puhub väga soe tuul, kuid rikkaliku pilvekatte tõttu jäävad temperatuurid peamiselt vahemikku 10–15 kraadi, märgib Soome ilmaportaal Foreca.

Aina süvenev madalrõhkkond toob pühapäeva pärastlõunaks riigi lääneossa vihmasajud, mis on õhtuks juba peaaegu kogu Soomes võimust võtnud, minnes põhja pool üle lumesajuks.

Tänaste prognooside kohaselt on madalrõhkkond tugevaim esmaspäeval, kui selle kese jõuab Botnia lahe põhjaossa. Kui madalrõhkkond süveneb prognoositust veelgi enam, on tormihoogude põhjustatud tuulekahjustused tõenäolised, eriti Põhja-Pohjanmaal ja mujal läänerannikul. Maitormid pole meie jaoks iga-aastane nähtus, märgivad Soome meteoroloogid.

Tugev madalrõhkkond toob lisaks tuultele ka korraliku talve vähemalt riigi põhjaossa, võimalik, et ka Lääne-Soome. Esmaspäeval võib valge vaip ulatuda eriti Lapimaa lääne- ja põhjaosas üle 20 sentimeetri - Kittiläs ja Kilpisjärvel on lund juba üle meetri.

Kui madalrõhkkonnajärgne sajuala peaks ulatuma ka Lääne-Soome, võib oodata lund ja lörtsi isegi Tamperes.

Eestiski võib uuel nädalal sadada lörtsi

Eesti ilmateenistuse teatel saame madalrõhkkonna mõjusid tunda ka kodumaal. Esmaspäeval liigub madalrõhkkond Skandinaaviast Botnia põhjatipu taha ja selle lohk ühes tiheda sajuga liigub üle Eesti. Öösel kattub meil taevas lääne poolt alates pilvedega. Vihmasadu laieneb saartelt mandrile. Puhub tugev lõuna- ja edelatuultuul, puhanguid on 15 m/s, pärast keskööd pöördub lääne pool edelasse ja läände.

Õhutemperatuur on öö hakul 10 kraadi ümber, seejärel toimub õhumassi vahetus märksa jahedama vastu ning Lääne-Eestis langeb hommikuks temperatuur 5 kraadini. Ennelõuna on pilvine ja vihmane. Keskpäevaks saab saartel ja pärastlõunaks ka mandri lääneservas sadu läbi ja taevas muutub selgemaks. Ida-Eestis on vihmahooge õhtuni. Tuul pöördub kõikjal läände ja loodesse, saartel ja läänerannikul ulatuvad puhanguti 15-17 m/s. Lisandub külmemat õhku ja õhutemperatuur on vaid 5..9, ennelõunal Ida-Eestis 13..17 kraadi.

Teisipäeval kaugeneb madalrõhkkond ise Skandinaavia põhjatipu taha ja selle serva mööda jätkub külma õhu vool Läänemere äärde, kui sellel lohus arenenud osatsüklon liigub Peipsi tagant aeglaselt itta, kuid hoiab oma lääneserva Eesti kohal. Öösel sajab Ida-Eestis mitmel pool vihma ja lörtsi, lääne pool taevas selgineb ja õhutemperatuur langeb 0 kraadi lähedale, rannikul jääb 5 kraadi ümbrusse. Lääne ja loodetuul veidi rahuneb. Päeval toimub kiire rünksajupilvede areng ning neist tuleb sajuhooge, vihma sekka võib ka lörtsi tulla. Loodetuul on puhanguline. Õhutemperatuur tõuseb 5..10 kraadini.

Kolmapäeval liigub madalrõhkkond loode suunas ja öösel on ilm suurema sajuta. Loode- ja läänetuul annab veidi järele, taevas selgineb ja õhutemperatuur langeb -2..+2, rannikul kuni 5 kraadini. Päeval jääme eemalduva madalrõhuala edelaserva, mille lohus arenevatest pilverünkadest sajab kord siin, kord seal hoovihma, sekka ka lörtsi. Loode ja põhjatuul on jätkuvalt puhanguline. Õhutemperatuur on 6..11 kraadi.

Neljapäevaks ja reedeks jääme madalrõhuala edelaserva. Öösel on sajuhooge kohati, päeval laialdasemalt. Tuul puhub valdavalt läänest ja loodest ning on päeval puhanguline. Õhutemperatuur on öötundidel -1..+5, päeval 5..10 kraadi.