Sündmused said alguse joobes autojuhtimise kahtlusest.

Eesti mees käis koos teise mehega Turus asuvas haiglas, mille personal kahtlustas, et mehed on joobes. Personal teatas sellest politseile, kui mehed BMW-ga minema sõitma hakkasid.

Politseipatrull tuli viivitamatult kohale ja leidis tundemärkidega sobiva auto haigla territooriumilt. Juht üritas põgeneda, aga sattus ummikteele. Juht peatas auto Turu ülikooli haigla T-haigla peauste ees. Sündmusi salvestas haigla valvekaamera. Vaata videot SIIT.

Politseipatrull avas juhi ja kõrvalistuja uksed. Autos istunud mehed tulid välja. Juht põgenes ja üks politseinikest jooksis talle järele. Juhti kätte ei saadudki ja tema isik jäi tuvastamata.

Samal ajal jäi teine politseinik maadlema juhi kõrval istunud eestlasega. Prokuröri sõnul lõi eestlane politseinikku jalaga reide. Prokuröri sõnul üritas eestlane politseinikku ka näkku lüüa, aga politseinikul õnnestus löök tõrjuda.

Politseinik ja mees kukkusid maha. Eestlane jäi politseiniku alla. Seejärel algas kõige tõsisem võitlus, mille käigus pidi politseinik enese sõnul võitlema oma elu eest.

Politseinikul oli vööl kabuuris laetud püstol Glock. Politseiniku jutu järgi üritas mees mõne korra püstolit kabuurist välja saada. Seejärel üritas mees politseiniku sõnul veel avada kabuuri trukki ja ähvardas inglise keeles politseiniku tappa. Politseinik lõi meest küünarnukiga otsaette, et ta relva kätte ei saaks ja tulistaks. Seejärel püüdis politseinik meest uuesti oma kontrolli alla saada ja nad maadlesid maas mitmeid minuteid.

Olukorda tuli uudistama mitmeid kõrvalisi isikuid. Lõpuks saabusid sündmuskohale teised patrullid.

Eestlane ei olnud endiselt rahunenud. Kaks politseinikku kasutasid tema vastu kolm korda taserit. Kolmas politseinik kasutas gaasi. Ka see ei olnud piisav, sest üks politseinik lõi meest neli korda teleskoopnuiaga reide, misjärel pandi mehel käed raudu ja ta suruti politseiautosse. Sõidu ajal ähvardas mees politseinikud maha lasta.

Motiivi ei ole mehe tegutsemisele selgunud. Ise väitis ta, et oli sündmuste ajal joobes.

Prokurör nõuab 26-aastasele mehele enam kui kaheaastast reaalset vangistust mõrvakatse ja võimuesindajale vägivaldse vastuhaku eest. Maksimaalne karistus mõrvakatse eest on 12 aastat vanglat.

Juhtum leidis aset Turus 2020. aasta 6. märtsil. Asja arutati Päris-Soome esimese astme kohtus eelmisel nädalal. Kohus teeb otsuse 15. mail.