Olulisemad sündmused:

- Viimase ööpäeva jooksul analüüsiti Eestis 580 haigust COVID-19 põhjustava SARS-CoV-2 viiruse testi, millest 3 ehk 0,5 protsenti osutusid positiivseks. Rahvastikuregistri andmetele tuginedes lisandus kaks positiivset testi Harju maakonda (mõlemad Tallinnasse) ja üks Hiiu maakonda. Eestis on kokku tehtud 55 784 esmast testi, nendest 1 703 ehk 3,1 protsenti on olnud SARS-CoV-2 viiruse suhtes positiivsed. Lisainfo siin.

- Täna hommikuse seisuga vajab Eestis koroonaviiruse tõttu haiglaravi 77 inimest, neist 6 on juhitaval hingamisel. Tänaseks on haiglast koju saadetud 247 inimest, lõpetatud 259 haigusjuhtu. Kokku on koroonaviirus Eestis nõudnud 55 inimese elu.

- Kui nädalaid vähenes koroonaviiruse tõttu haiglaravil olevate inimeste arv igapäevaselt, siis viimased päevad on näidanud, et see number on taas kasvamas. Terviseametist kinnitati aga, et väikestest muutustest olulisi järeldusi teha ei saa. Terviseameti erakorralise meditsiini osakonna juhataja Martin Kadai selgitas Delfile, et igal nakkushaigusel on oma iseloomulik kulg. Haiguse leviku dünaamikat iseloomustab sageli see, kui kiiresti tekib nn küür - haigestumise kiire faas, mis kätkeb kiiret haigestumise kasvu ja seejärel langust. Rohkem siit!

- Eile ja täna arutas Soome valitsus piirangute leevendamist, täna õhtul kinnitati, et tööjõud võib 14. maist alates riiki siseneda ja lahkuda. Iltalehti kirjutab, et piirangud reisimise osas lõppevad osaliselt 14. maist. Aga eesmärk on lubada liikuda just tööjõul ja see toimub vaid Soome ja teiste Schengeni riikide vahel. Mis puutub turismi, siis see pole valitsuse hinnangul veel soovitatav. Mis reisipiirangud veel jäävad, on täpsemalt paikapanemisel.

- Valitsus kiitis e-istungil heaks määruse, mille alusel on riigieksamid tänavu vabatahtlikud. Määrus näeb ette, et üldjuhul 2019/2020. õppeaastal põhikooli ja gümnaasiumi lõpetamisel seniseid kohustuslikke eksameid ei toimu. Gümnaasiumi lõpetajatele, kes soovivad jätkata õpinguid kõrgkoolis, luuakse võimalus sooritada riigieksamid eesti keeles või eesti keeles teise keelena ja matemaatikas. Samuti saab sooritada ühe rahvusvaheliselt tunnustatud võõrkeele eksamitest. Loe rohkem!​

- Eelmise nädala seisuga on töötukassa pooolt vahendatavat töötasu hüvitist taotlenud 6243 asutust ning hüvitise saajate arv on 37 864 eurot. Seni on kogu 250 000 000 eurosest potist kulunud 33 130 515 eurot. Eelmine nädal tõi tippu uued suured tegijad - nende seas mitmeid väga tuntud firmasid - , kellest saab täpsemalt lugeda siit.

- Alates tänasest saavad Saaremaa, Muhumaa, Hiiumaa, Vormsi, Kihnu, Ruhnu ja Manija saarte ning mandri vahel vabalt liikuda inimesed, kellel on saarel rahvastikuregistri järgi alaline elukoht või sinna registreeritud lisa-aadress või püsiv viibimisaadress. Nendega koos võivad liikuda ka lähemad pereliikmed. Lähima pereliikme all mõeldakse abikaasat, elukaaslast, vendi-õdesid, lapsi, vanemaid ja vanavanemaid. Alates 18. maist saarte ja mandri vaheline ühendus vaba. Loe rohkem!

- Lähedased on mures hooldekodudes olevate inimeste pärast, sest praegu ei saa kontrollida, kas nendega on kõik korras, kirjutab tänane Eesti Päevaleht. Hooldekodude juhid ja terviseamet mõistavad lähedaste muret, sest eriolukorra ajal ei saa minna hooldekodusse vaatama, kas kõik on korras. Nad rahustavad inimesi: uskuge, me tegeleme hoolealustega. Kuid kas alati seda ikka tehakse? Loe rohkem!