Venemaa sulges oma õhuruumi, va kauba-, posti- ja abilennukitele, 27. märtsil. Avalikest andmetest tuleb aga välja, et president Putini lähiringi kuuluva ärimehe Igor Šuvalovi lennuk tõusis Moskva Vnukovo lennuväljalt õhku ja maandus Helsingi-Vantaa lennuväljal 20. aprillil. Lennuk naases Venemaale sama päeva õhtul kella 18.30 paiku, vahendab Ilta-Sanomat.

53-aastane Šuvalov on Venemaa endine asepeaminister, kes asus pärast ametist lahkumist 2018. aastal juhtima riigile kuuluvat suurpanka Vnešekonombank.

Venemaa ajakirja Forbes andmetel omab Šuvalov Bermudasse registreeritud ettevõtte Altitude kaudu reaktiivlennukit Gulfstream G650, mis läks talle 2018. aastal maksma umbes 70 miljonit dollarit.

Ka Soomes kehtivad lennuliiklusele piirangud ja koroonapandeemia tõttu on taastatud kontroll välispiiridel, mida on võimalik ületada ainult riiki naasvatel Soome kodanikel ning Euroopa Liidu ja Schegneni riikidest pärit Soome elanikel või Soomest lahkuvatel välisriikide kodanikel.

Soome piirivalveameti teatel ei võtnud väidetavalt Šuvalovile kuuluv reaktiivlennuk vähemalt Helsingist kedagi peale ega pannud seal kedagi ka maha.

"20. aprillil Venemaalt Helsingi-Vantaale reisijatevedu ei toimunud," kinnitas Soome piirivalve ülema asetäitja Mikko Simola, kes vastutab piirikontrolli eest lennujaamas.

Gulfstream G650 pardal olnud inimeste nimed või muud isikuandmed ei ole avalik teave, mistõttu nende identiteet ei ole Soome võimudele teada.

Kaubavedu Helsingi Vantaa lennujaama kaudu on endiselt lubatud.

"Lennuk võib importida või eksportida kaupu, näiteks transporditakse tänasel päeval palju isikukaitsevahendeid," ütles Soome lennunavigatsiooni eest vastutava ANS Finlandi juhatuse liige Karri Hannula.

Tegemist võis põhimõtteliselt olla ka lennumeeskondade koolitusega. Hannula sõnul on treeninglende tarvis teha, sest pilootidel pole praegu muud praktikat ja nende lennutunnid on piiratud.

Lennu eesmärki pole aga võimalik kontrollida: Helsingi lennujaama haldav Finavia ei kinnita isegi seda, kas 20. aprillil on Moskvast Helsingisse saabunud mõni era- või muu lennuk.

Vene rikkad jätkasid lendamist

Vene eliit jätkas eralende välismaale kogu Euroopa koroonakriisi vältel.

Veebruaris-märtsis külastas Šuvalovi lennuk muu hulgas Londonit, Dubaid, Riiat ja Birminghami. Lisaks lendas näiteks endise peaministri Dmitri Medvedevi abikaasa Svetlana Medvedeva eralennuk Genfisse, Pariisi, Milanosse, Dubaisse ja Aix-les-Bains kuurortlinna Prantsusmaal.

Naftaettevõtte Rosneft tegevjuht Igor Setšin külastas aga New Delhit, Roomat ja Stavangeri.