36-aastane Kim, kelle tervis on tekitanud viimasel ajal palju küsimusi, osales väidetavalt väetisetehase avamisel Sunchonis, kirjutab ajaleht The Financial Times, märkides, et ei saa omalt poolt selle tõele vastavust kinnitada.

Kim hoidis avalikkusest eemale alates parteikoosolekust 11. aprillil ega osalenud ka oma vanaisa, riigi rajaja Kim Il-sungi juubelipidustustel, süvendades muret võimaliku ebastabiilsuse pärast tuumarelvadega paariariigis ning selle mõjust nii sealsele piirkonnale kui rahvusvahelisele kogukonnale üldisemalt

Uudisteagentuur KCNA, mis on Põhja-Korea ametlik propagandaruupor, avaldas täna hommikul fotoseeria, millega püüti uudise paikapidavust tõestada. Ühel on näha Kimi, kellel on seljas talle iseloomulik must mao-kostüüm, oma õe kõrval punast linti läbi lõikamas. Teisel pildil istub naeratav Kim aga plakati all, millel seisab kuupäev: 1. mai 2020.

USA kaitseministeeriumi endine ametnik Van Jackson ütles Financial Timesile, et Põhja-Korea propaganda usaldusväärsus on "kaheldav", kuid lisas, et faktide jada näib viitavat, et Kim on elus ja terve. "Režiim seaks end keerulisse olukorda, teatades, et ta on elus, kui see pole tõsi," ütles ta.

USA president Donald Trump keeldus ööl vastu tänast teateid Kimi väljailmumisest kommenteerimast. "Jagame selle kohta kommentaare siis, kui selleks on sobiv aeg," ütles ta.

Hiljem laupäeval avaldas Põhja-Korea riigitelevisioon sündmusest ka videomaterjali, millel on näha, kuidas riigijuht kõnnib ilma kõrvalise abita, lehvitab kohale tulnud rahvale ja vestleb ametnikega.