„Täitsime lubaduse ja alandasime diislikütuse hinda viivitamatult, kui aktsiisilangetus seda võimaldab,“ ütles Circle K mootorikütuste müügidirektor Raimo Vahtrik. „Saime reageerida aktsiisimaksu langetamisele väga kiirelt, sest mootorikütuseid hoiustatakse aktsiisilaos, mistõttu on kõrgema aktsiisiga maksustatud vaid see kütus, mis asub teenindus- ja automaatjaamade mahutites. Otsustasime näidata riigiga solidaarsust ning langetada hinda oma teenindusjaamades aktsiisimaksu alanemise võrra koheselt juba enne aktsiisi alandamist 1. mail.“

Riigikogus aprillikuus vastu võetud lisaeelarve seaduse rakendamisega langeb diislikütuse jaehind aktsiisimaksu ajutise vähendamise tõttu 1. maist 14,5 senti liitri kohta. Diislikütuse aktsiisi alandati 25% 372 eurole 1000 liitri kohta.

Maksud moodustavad ka pärast langetamist suurema osa müüdava mootorikütuse hinnast. Kuivõrd aktsiisilangetus ei puuduta eratarbijate poolt enam kasutatavat mootoribensiini, siis tuleb ka edaspidi iga ostetud bensiiniliitrilt jaehinnas tasuda vähemalt 67 senti makse. Siia lisanduvad kütuste omahind, tarnekulud, lojaalsuskaardi soodustused ja müüja marginaal.

Naftast valmistatavate toodete ehk mootoribensiini ja diislikütuse hinnad liiguvad turul erinevalt toornafta maailmaturu hinnast. Kütuse jaemüüjad saavad mootorikütuse hinda omalt poolt muuta siis, kui rafineerimistehasest sisse ostetava kütuse hulgihind muutub.