Olulisemad sündmused:

- Peaminister Jüri Ratas ütles valitsuse pressikonverentsil, et homme on Eestile märgiline päev väga mitmel põhjusel. "Esiteks seetõttu, et me alustame 1. mail 2020 ÜRO Julgeolekunõukogu eesistujana, mis on võimas näide kuhu on Eesti jõudnud. Teine oluline tähis on see, et 1. mail täitub Eestil 16 aastat Euroopa Liidu liikmena. Need aastad on olnud Eestile kõige jõukamad. Lisaks alustab homme Ämari baasis Eesti õhu turvamist Prantsuse lennuväe üksus," rääkis Ratas.

- Rahandusminister Martin Helme üles samal pressikonverentsil, et riigi stabiliseerimisreservi ülevaatamine on valitsusel regulaarne tegevus, kuid täna vägagi oluline, sest see on riigi absoluutne viimane vahend oma asjade korraldamiseks. "Fondi tänane turuväärtus on 415 miljonit eurot, aasta taguse ajaga on see summa enam-vähem muutumatu - võrreldes eelmise aastaga on see reserv vähenenud 711 000 euro võrra ja seda turumuutuste tõttu," lisas minister.

- Viimase ööpäeva jooksul analüüsiti Eestis 1563 haigust COVID-19 põhjustava SARS-CoV-2 viiruse testi, millest 23 ehk 1,5 protsenti osutusid positiivseks. Rahvastikuregistri andmetele tuginedes lisandus Pärnumaale 16, Harjumaale 3, Tartumaale 3 ning Järvamaale üks uus koroonaviiruse juht. 30. aprilli hommikuse seisuga vajab Eestis koroonaviiruse tõttu haiglaravi 75 inimest, neist 9 on juhitaval hingamisel. Haiglatest on tänaseks kokku väljakirjutatud 249 inimest, neist 10 viimase ööpäeva jooksul. Haiglaravi vajavate COVID-19 haigete arv tegi seega ööpäevaga järsu languse 89-lt 75-le, mis on viimase 30 päeva madalaim arv.

- Ööpäeva jooksul suri koroonaviiruse tõttu kaks Pärnu Tammiste hooldekodu elanikku. Nii Pärnu haiglas surnud 82-aastasel naisterahval kui Tammiste hooldekodus surnud 87-aastasel naisterahval olid lisaks koroonaviirusele ka haiguse kulgu raskendavad kaasuvad haigused. Kokku on koroonaviirus Eestis nõudnud 52 inimese elu.

- EKRE, Isamaa ja Keskerakonna valitsus sai täna üheaastaseks. 2019. aasta 29. aprillil sündinud kolmikliit on silma paistnud nii kohalikus kui ka välismeedias, küll aga rohkem ütlemiste kui tegemiste poolest. Mida on aasta ajaga ära tehtud ja mida on vaid öeldud, mis lubadused on täidetud ja millest on taganetud? Pikemalt loe EKREIKE valitsusest siit!

- Küll kunagi tuleb vaktsiin ka koroona vastu. Aga saad sa seda endale lubada? Praegu tuleb näiteks päris vastikute haiguste vastane kaitse endal kinni maksta."Vaktsineerimine on inimese jaoks tõhus viis nakatumist vältida ja rahvastikus haiguse levikut tõkestada. Piisavaks kaetuseks peaks vaktsineerimiskulud katma riik ehk me kõik ühiselt. Siis ei jää vaktsiin kättesaamatuks majanduslikel põhjustel (näiteks HPV-vaktsiin maksab üle 350 euro)," leiab riigikogu liige Riina Sikkut (SDE). Loe lähemalt Eesti Päevalehest!

- Koroonakolle Pärnu hooldekodus. Pärnu linnale kuuluvas Tammiste hooldekodus tuvastati veel 17 inimesel koroonaviirus. Kokku on seal nakatunuid tuvastatud 20 ja testituid mõnikümmend. Homme viiakse 119 hoolealusega asutuses läbi masstestimine, kokku võetakse proovilt ligi 150 inimeselt. Kõik seni tuvastatud nakatunud on seotud hooldekodu ühe hoonega. Kokku on hooldekodus hooneid neli.

- Selle nädala teema on valitsuskabinetis olnud selgelt piirangute leevendamine. Selgus ka võimalik kuupäev kaubamajade avamiseks - 11. mai.

- Seni on teada, et eriolukord võiks lõppeda 17. maiga, 2. maist saab olema lubatud teatud reeglite järgi viia läbi välitrenne. 4. maist saavad saarte ja mandri vahel vabalt liikuda inimesed, kel on saarel alaline elukoht. 18. mai avatakse saared täielikult kõigile. 15. mail on plaanis osaliselt avada haridussüsteem - seda ennekõike põhikooli ja gümnaasiumi lõpetajate jaoks.