Täna kinnitati terviseametist, et viimase ööpäeva jooksul analüüsiti Eestis 1 124 COVID-19 viiruse testi, millest 13 proovi ehk 1,2 protsenti osutus positiivseks.

Miks on testide arv selline, kui võimekus oleks tunduvalt suurem? Synlab Eesti juhatuse esimees, avaliku testimise üks eestvedaja Rainar Aamisepp rääkis Delfile, et avaliku testimise maht sõltub perearstide poolt laekunud saatekirjadest ning eesliini inimeste testimise vajadusest.

"Ülemiste hingamisteede viirusnakkustesse haigestumine on langustrendis, mis kajastub ka vähenenud perearstide saatekirjade hulgas. Laustestimisi hooldekodudes, sotsiaalmajades jm teostame vastavalt vajadusele ja terviseameti tellimuse põhjal, põhjendatult, vastavalt levimusele," märkis ta.

Möödunud nädala keskel käis uudistest läbi, et Tartu Ülikooli teadlased alustavad kolm kuud kestvat uuringut, millega selgitatakse välja koroonaviiruse levimus Eestis nii viirushaiguse tunnustega kui ka sümptomiteta inimeste seas. Selleks küsitletakse ja kutsutakse koroonaviiruse suhtes testima vähemalt 16 000 eestimaalast juhuvalimi alusel. Synlab on laborianalüüse tegevaks partneriks Tartu Ülikoolile.

Kas sellega on praeguseks alustatud? "Eesti teadlastaste juhuvalimi alusel levimuse uuringu raames alustasime proovide kogumist laupäeval, esimesed mõnisada analüüsi teostati pühapäeval ja esmaspäeval. Nii proovide kogumine kui testimine laboris toimub vastavalt plaanitule," lausus Aamisepp.