Dr Rick Bright juhtis biomeditsiiniliste teadusuuringute ja arenduste ametit BARDA alates 2016. aastast kuni teisipäevani, kui ta viidi üle madalamale ametikohale. Bright teatas ka, et esitab vilepuhuja kaebuse USA tervishoiuministeeriumi peainspektorile, vahendab CNN.

„Ma usun, et see üleviimine oli vastus minu nõudmisele, et valitsus investeeriks kongressi Covid-19 pandeemia vastaseks võitluseks eraldatud miljardid dollarid ohututesse ja teaduslikult kontrollitud lahendustesse, mitte ravimitesse, vaktsiinidesse ja muudesse tehnoloogiatesse, millel puudub teaduslik väärtus,” teatas Bright eile tehtud pikas avalduses.

Bright viitas oma kõrvaletõrjumise põhjusena „kokkupõrkeid poliitilise juhtkonnaga” ning vastuseisu poliitilisi sidemeid omavate isikute promatavate potentsiaalselt ohtlike ravimite finantseerimiskatsetele.

Bright sattus otsesesse vastasseisu tervishoiuminister Alex Azari ning valmisoleku ja regeerimise abiministri Bob Kadleciga, teatasid olukorraga kursis olevad allikad CNN-ile. Ühe allika sõnul on „poliitiline juhtkond”, kellele Bright oma avalduses viitas, just Azar.

Tervishoiuministeeriumi aseabiminister Caitlin Oakley väitis CNN-ile, et Bright taotles ise üleviimist. Samuti väitis Oakley, et Bright ise taotles vaidlusaluse ravimi klorokiini kasutamist.

„Mis puutub klorokiini, siis see oli dr Bright, kes taotles Toidu- ja Ravimiadministratsioonilt erakorralise kasutamise lubamist klorokiini annetustele, mille Bayer ja Sandoz hiljuti tegid strateegilistesse riigivarudesse Covid-19 patsientidel kasutamiseks. Erakorralise kasutamise lubamine on see, mis tegi selle toote kasutatavaks Covid-19 vastu võitlemisel,” ütles Oakley.

Trump on tegelenud mitu nädalat hüdroksüklorokiini promomisega Covid-19 patsientidel kasutamiseks. Ta on öelnud, et arstidel ei ole midagi kaotada, kui nad kasutavad seda ravimit, mida ei ole Covid-19 vastu kliiniliselt katsetatud. Värske uuring näitab, et selline ravi võib tegelikult kriitilistelt haigete patsientide väljavaateid kahjustada.

Trump kinnitas Valge Maja koroonabriifingul, et temal ei ole Brighti kõrvaletõrjumisega mingit pistmist.

„Ma pole temast kunagi kuulnud. Ma ei tea, kes ta on,” väitis Trump.

Bright väitis oma advokaatide kaudu, et tervishoiuministeeriumi juhtkond tahab finantseerida Trumpi poliitiliste liitlaste promotavaid ravimeid. Veel väitis ta, et administratsioon püüab laiendada hüdroksüklorokiini kasutamist ohtlikul viisil ja on võinud isegi elusid ohtu seada, surudes läbi seda ravimit, mida kasutatakse luupuse ja teiste haiguste raviks.