Ainuüksi möödunud ööpäeval reageerisid päästjad Tallinnas ja Harjumaal 17 korral erinevatele mittenõuetekohaselt tehtud lõketele ja kulupõlengutele. Kõik kulupõlengud said alguse lõketest, mis inimestel käest ära olid läinud. Ida-Virumaal oli selliseid sündmuseid kogu nädalavahetuse jooksul kaheksa.

Sündmused Pärnumaal

Kui vaadata kogu nädalavahetust Eestis, siis näiteks 18. aprilli õhtul sai häirekeskus teate suurest ohtlikust lõkkest Pärnu linnas Ahaste külas. Päästjate saabudes oli suurem seltskond inimesi teinud 4x5meetrise läbimõõduga lõkke, millesse oli lisaks muule prügile visatud kolm traktorirehvi ning kust oli läinud põlema ka umbes 15 ruutmeetrit ümbritsevat kulu. Päästjad selgitasid isikutele olukorra tõsidust ning kustutasid lõkke.

19. aprillil kell 8.34 käisid päästjad kustutamas Tori vallas Eametsas asunud järelevalveta jäetud lõket.

19. aprillil kell 15.49 sattusid päästjad lõkkepatrulle tehes peale käest ära läinud lõkkele, millest tekkis ca 40 ruutmeetri suurune kulupõleng. Põleng kustutati.

19. aprillil kell 20.02 teatati päästjatele, et Lääneranna vallas Parivere külas põleb kulu. Põles 20x40 meetrit kulu ja võsaalust pinnast, mille päästjad kustutasid.

Väljakutsed Jõgevamaal

19. aprillil kella 10.46 ajal põletati Palamuse alevikus Kalmistu tänaval lõkkes kilet. Lõkkepõletajale selgitati, et lõkkes jäätmete põletamine on seadusevastane. Põletaja soostus keskkonda saastava lõkke paari ämbri veega ise kustutama.

Kella 21.22 ajal põletati Põltsamaa linnas Metsa tänaval lõkkes riideid, plastmassi ja muud prügi. Lõkkepõletajale selgitati ohutusnõudeid ja seda, et jäätmete kõrvaldamine lõkkes põletamisega on keelatud. Keskkonda ja ümbrust ohustav lõke kustutati.

Väljakutsed Tartumaal

17. aprillil kella 20.18 ajal leidsid päästjad Tartu vallast Sojamaa külast tuleohutusnõudeid eiravalt tuulise ilmaga tehtud lõkke. Lõkkesuits ja sädemed lendasid lähedal asuva maja poole. Lisaks põletati lõkkes mürgist suitsu tekitavat plastikut. Ohtlik lõke kustutati. Alkoholijoobes lõkkepõletajale püüti ohutus ja keskkonnanõudeid selgitada, kuid mees muutus agressiivseks ning ta toimetati politsei poolt kainenema.

Väljakutsed Viljandimaal

18. aprillil kella 11.40 ajal süttis Mulgi vallas Anija külas tõenäoliselt äravisatud suitsukonist kraavikaldal kulu, mille põlengu avastaja ise kustutas.

Päästeameti hoiatab, et mittenõuetekohaselt tehtud lõkked on äärmiselt ohtlikud ning võivad ohustada eluhooneid ja ka inimelusid.

Lõkkeid tehes tuleb silmas pidada ilmastikutingimusi – tugeva tuulega lõket teha ei tohi. Lisaks tuleb lõke teha alale, mis on puhastatud kuivanud taimedest, rohust, okstest ning piirata see kividega, et tuli mööda maad ei leviks. Ainult targalt ja turvaliselt lõkkeid tehes on võimalik ära hoida suurte ja ohtlike tagajärgedega tulekahjusid, kus hävivad metsad ja hooned.