Viimased olulisemad arengud:

- Päev algas kurva sõnumiga - viimase ööpäeva jooksul suri COVID-19 tõttu Saaremaal Südamehooldekodus 84-aastane naine, Lääne-Tallinna Keskhaiglas ravil olnud 90-aastane mees, Kuressaare Haiglas ravil olnud 90-aastane mees ja Pärnu Haiglas ravil olnud 73-aastane naine. Kokku on Eestis koroonaviiruse tõttu surnud 31 inimest.

- Ennelõunal avaldatud värske statistika tõi siiski ka häid märke - pärast neli päeva järjest toimunud kasvu oli ööpäevaga kahanenud koroonaviiruse tõttu haiglaravi vajavate patsientide hulk, 157-lt 146-le. Seevastu juhitavat hingamist vajas 11 patsienti päev varasema 9 asemel. Kokku analüüsiti ööpäeva jooksul Eestis 1513 koroonaviiruse testi, millest 45 osutus positiivseks. Kokku on Eestis tänaseks tuvastatud viirus 1373 inimesel. "Hea uudis on see, et haigestumiste arv on hakanud peatuma. Raviprotsessid käivad, testimisprotsess samuti. Uusi trende testimiste osas ei saa hetkel välja tuua, oleme jõudnud platoole," sõnas hädaolukorra meditsiinijuht Arkadi Popov pressikonverentsil.

- Terviseamet otsustas eile, et Kuressaare haiglast tuleb osa koroonaviiruse tõttu haigestunud patsiente transportida mandrile haiglatesse, et vähendada Kuressaare haiglas infektsiooniohtu ja töökoormust. Otsus tekitas Kuressaare haiglas segadust ja vastuseisu, kuna oli järsk, haiglaga kooskõlastamata ning haigla ravijuhi hinnangul tarbetu. Täna pidasid haigla ja terviseamet nõu ning otsustasid, et põhikriteerium mandrile transportimiseks saab olema potentsiaalne intensiivravi vajadus. Õhtul kogunenud Kuressaare haigla konsiilium leidis, et selliseid patsiente on neli. Neist üks keeldus kõrge vanuse tõttu transpordist, seega jääb tema saarele edasi.

- Peaminister Jüri Ratas ütles Vikerraadios antud intervjuus, et epideemiast väljumise strateegiat valmistatakse ette igapäevaselt - nii teadlaste, poliitikute, arstide poolt. "Esimene väljumise etapp epideemiast on tuua tagasi plaaniline ravi haiglates. Teine samm on kevadel hakata ikkagi haridussüsteemi avama. Kuid täna ei saa veel öelda, et me oleme platool ja võiks kergemalt hingata. Positiivseid proove ja haigeid tuleb ikka juurde," sõnas ta. Plaanilise ravi käivitamisest rääkisid terviseeksperdid ka tänaseses Eesti Päevalehes. "Kindlasti on oluline tagada plaanilise ravi, sealhulgas eriarstiabi jätkumine võimalikult pea, kuid seda tehes tuleb silmas pidada ohuhinnanguid koroonaviiruse leviku kohta," märkis Terviseameti kriisistaabi juht Ester Öpik. Ta lisas, et terviseamet ja sotsiaalministeerium arutavad sel nädalal osalistega meditsiiniteenuste piirangute leevendamisvõimalusi.

- Eesti annab Hispaaniale ja Itaaliale 50 000 kirurgilist ja 10 000 FFP2 maski. “Kummagi maski varuga meil endal probleeme pole, ka hooldekodudes on piisavalt,” ütles riigihalduse minister Jaak Aab ja lisas, et homme tuleb maske järjest juurde.

- Tänane Eesti Päevaleht kajastas, et eksperdid kahtlevad, kas Magnumi ja Semetroni maskid ikka läbivad FFP1 kaitseklassi katse, sest neid ei saa piisavalt tihedalt näo ümber kinnitada. Hädaolukorra meditsiinijuht Arkadi Popov ütleb, et neid võib siiski julgelt kasutada. "Sertifikaat on olemas. Maskid läbisid kontrolli ja vastavad sellele klassile, peame maha rahunema ja võtma vastu, et ilmselt kõik nii ongi."

- Poola tervishoiuminister Łukasz Szumowski ütles, et seal hakatakse koroonaviiruse leviku takistamiseks mõeldud piiranguid lõdvendama alates 19. aprillist. "Ma sulatame majanduse aeglaselt üles," ütles Szumowski raadiojaamale RMF FM, vahendab BBC News. Poola valitsuse pressiesindaja Piotr Müller ütles, et kõigepealt tühistatakse ilmselt piirangud poodidele. Alates neljapäevast on kõigil väljas liikudes kohustuslik kaitsemaski või salli näo ees kandmine, mis võib kaasa tuua korraga poes viibida võivate inimeste arvu piirangu kaotamise. Praegu võib Poolas poes viibida kolm klienti kassa kohta.

- Rahvusvaheline terviseorganisatsioon WHO on asunud uurima põhjusi, miks pole värskete uuringute põhjal ligi kuuel protsendil COVID-19 läbipõdenud patsientidel tekkinud organismis viiruse vastu antikehi. Ajendiks said esmalt eelmise nädala andmed Lõuna-Koreast, kus Reutersi teatel 91 terveks tunnistatud inimesel testiti COVID-19 juba teist korda. Korea haiguste tõrje ja ennetamise keskuste (KCDC) direktor Jeong Eun-kyeong oskas briifingul pakkuda vaid seda, et viirus võis neis inimestes olla taas aktiveerunud, mitte, et need patsiendid oleksid uuesti nakatunud. Tõenäosus viirusega uuesti nakatuda on murettekitav, kuna loodetakse, et inimestel kujuneb välja piisav immuunsus selleks, et vältida pandeemia taasteket.

- Maailmas on tuvastatud koroonaviirusesse nakatunute arv õhtul jõudmas 2 miljonini. Neist juba ümmarguselt kolmandik ehk üle 600 000 on pärit USA-st, kus viimase ööpäevaga lisandus üle 16 000 juhtumi ja suri COVID-19 haigusega seoses üle 1500 inimese.

Loe rohkem otseblogist: