„Oleme kõikide tabiverelaste poole pöördunud ja palunud neil kodudes püsida. Käituda nii, nagu nad oleksid nakatunuga kokku puutunud,” ütleb Tartu vallavanem Jarno Laur. Ligi tuhande elanikuga Tabivere alevikus on seis ärev.

Hooldekodus elab alaliselt 27 vanemaealist hooldatavat, kellest umbes pooled ehk kolmteist inimest on nakatunud. Neli neist on hospitaliseeritud, ülejäänud hoolsa järelvalve all. Kust nakkus hooldekodusse sai, seda ei tea. „Tegu pole ju vanglaga või kinnise asutusega,” ütleb Laur.

Vanakesed maas ei lama, vaid liiguvad hoovi ja hoone peal ringi. Samas pole vallavanema sõnul enam mõtet spekuleerida, kust ja kuidas nakkus kedagi näris. Nüüd tuleb tegeleda tagajärgedega. Täna tehti juba kolmas ring testimisi ja oodatakse uusi tulemusi.

Lisaks kuraditosinale nakatunud hooldealusele on koroona küüsis ka kolm hooldajat. Viimase paari päevaga on vald Tabivere hooldekodusse ajutiselt juurde palgatud 23 töötajat, kellest osad said ka täna Tartus koolitatud, kuidas kaitseriietusega õigesti ümber käia.

„Kõige tähtsam on neid kaitsta, et nad ise haigeks ei jääks,” kommenteerib Laur. Abi on saadud ka Päästeametilt: hooldekodule on antud konteiner, mille sisse on ajutiselt ehitatud hooldajatele puhke- ja olmeruum, mis asuks nakatunutega hoonest eemal.

Laur sõnab, et positiive testi on Tabiveres andnud ka hooldekoduga mitte seotud inimesed. Viimase kolme päevaga on terviseamet teada andnud seitsmeteistkümnest lisandunud nakatunust Tartumaal, hooldekodust leitud kuusteist. Kas see üks ülejääv inimene statistikas on hooldekoduga mitte seotud tabiverelane? Laur vastab, et seda peab terviseametilt küsima ning lisab: „Teised nakatunud võivad ka varasemas statistikas kajastuda.”

Viimaste andmete kohaselt on Tartumaal kokku COVID-19 viirusesse nakatunuid kaheksakümmend.