Olulisemad arengud:

- Terviseameti kriisistaabi juht Ragnar Vaiknemets sõnas, et testimistulemused näitavad iga päev, et COVID19 positiivsete diagnooside suhtarv läheb järjest väiksemaks, mis "võib anda märki sellest, et nakatumine on pidurdumas, aga me ei saa öelda, et haripunkt on kätte jõudnud. Meil on aprilli keskel ja aprilli lõpupoole oodata selle kõvera ületamist."


- Terviseameti värske statistika näitab, et teist ööpäeva järjest ei ole koroonaviiruse tõttu surnud ühtegi haiget, juhitavat hingamist vajavate patsientide arv püsib üheksa juures, haiglaravi vajab 138 inimest ehk neli rohkem kui päev varem. Vaata täpsemat statistikat!

- Seevastu oli positiivsete proovide osakaal kõikidest testidest viimaste päevade kõrgeim ehk 3,5 protsenti: 1471 analüüsitud testist olid positiivsed 51. Kokku kerkis Eestis tuvastatud koroonaviirusega inimeste arv seega 1258-ni. Ööpäevaga lisandunud 53 tuvastatud koroonaviiruse juhtumist lõviosa pärineb rahvastikuregistri andmetele tuginedes Harjumaalt (23). Tartumaalt lisandus 11, Saaremaalt 8 juhtumit.

- Päästeamet ja politsei kutsuvad pikkadest pühadest ning ilusast ilmast hoolimata endiselt kinni pidama eriolukorras kehtestatud nõudmistest ning vältima suuremaid kogunemisi, lähikontake, mitte sõitma külla eakatele lähisugulastele. Politsei andis soovituse peredel veeta aega üheskoos, et lapsed ei koguneks teiste noortega omaette suurematesse gruppidesse ning ei soodustaks seeläbi viiruse levitamist. Päästeamet rõhutab, et ilusast ilmast hoolimata ei tohi teha lõket, sest ka täna on tuul liialt tugev. Samuti on keelatud kulupõletamine. Vaata ka politsei- ja piirivalveameti ennetusspetsialisti Teili Piiskoppeli intervjuud Delfile!

- Eesti aja järgi reede õhtuse seisuga on koroonaviirusega nakatunutest surnud 100 376 inimest. Enim surnuid on Itaalias, seejärel USAs ja Hispaanias. Eestis on surnud 24 uue koroonaviiruse diagnoosi saanud inimest. Üle maailma on koroonaviirus tuvastatud 1,6 miljonil inimesel, paranenuid on ligi 370 000. Enim paranenuid on Hiinas. Kaks nädalat tagasi oli tuvastatud nakatunuid miljoni võrra vähem ehk umbes 600 000.

- Viimase kolme päevaga on Tabivere hooldekodus leitud 13 hooldekodu elanikult ja kolmelt töötajalt COVID-19 koroonaviirus. Hooldekodus elab alaliselt 27 vanemaealist hooldatavat, kellest umbes pooled ehk kolmteist inimest on nakatunud. Neli neist on hospitaliseeritud, ülejäänud hoolsa järelvalve all. Kust nakkus hooldekodusse sai, seda ei tea. Rohkem infot siit.

- Kuressaare haigla juhi Edward Laane sõnul viidi reedel üks patsient Kuressaare haiglast kopteriga Põhja-Eesti regionaalhaigla intensiivraviosakonda. Kuressaare haigla teise juhi Märt Kõlli sõnul on Kuressaare haiglal intensiivravivõimekus, aga kuna haiglas on ka need patsiendid, kes ei ole nakatunud koroonaviirusesse, on praegu Kuressaare haigla III astme intensiivraviosakond isolaatoris. Vaata fotosid!

- Ekspress Meedia uuriv toimetus avaldas reedel Eesti Ekspressi veebis loo sellest, kuidas maskipuuduses vaevlevad asutused haarasid paaniliselt turult kõike, mida vähegi sai. See tõi kaasa hüppelised erinevused hindades, kvaliteedis ja selles, kas kaup üldse pärale jõuab. Samuti uuriti, milliste manöövritega riigiasutused, haiglad ja omavalitsused siiani ellu on jäänud ning analüüsis seni sõlmitud maskide ostulepinguid. Selgub, et tehingute hinnad erinevad kohati mitmekordselt. Rohkem saab lugeda siit!

Loe rohkem otseblogist: