Peale esimese koroonapositiivse tulemuse selgumist organiseeris Maxima turvalisuse kaalutlustel kõikidele Pärnu Maxima kaupluse töötajatele testimise, mille tulemusel avastati 3 nakatanut. Koostöös Pärnu linnapea, terviseameti lääne regiooni ja päästeameti juhtidega otsustati turvalisuse eesmärgil hoida kauplus suletuna 48 tundi.

Koheselt peale kaupluse sulgemist alustati nii kaupluse kui ka keskuses olevate rentnike pindade põhjalikku desinfitseerimist, peale mida saadeti teostatud tööde akt Terviseametile. Testitud 143 töötajast 140, kelle test oli negatiivne, jätkavad kaupluse avamisel tööd ning jätkub ka pidev töötajate tervise jälgimine.

„Oleme kindlad, et ellu viidud meetmed tõstavad veelgi turvalisust ja ohutust kaupluses, kuid suur palve ka klientidele – palume haigusnähtudega poodi ostlema mitte tulla, sest vaid üheskoos on võimalik vähendada nakatumisohtu nii töötajatel kui ka klientidel toidupoodides, mis on meile kõikidele eluks vajalik, et raske aeg üle elada,“ edastas omapoolse palve Edvinas Volkas.

Maxima on tänulik kohalikele ametnikele

„Avatus meediaga ja operatiivne koostöö kohalike omavalitsuste ja vastutavate ametitega on praeguses keerulises olukorras olulise tähtsusega, kuna vaid nii saame viiruse leviku peatamisele kaasa aidata,“ rõhutas Edvinas Volkas läbipaistva info olulisust.

„Olen väga tänulik Pärnu linnapeale, terviseameti lääne regionaalosakonna juhatajale, päästeameti lääne päästekeskuse juhile ja politsei-ja piirivalveameti lääne prefektuuri juhile, kes on olnud meile operatiivselt abiks olukorra lahendamisel, olenemata päevast ja kellaajast,“ sõnas Edvinas Volkas. „Jõudsime ühisele arusaamisele, et kõige turvalisem nii klientidele kui ka töötajatele on kaupluse sulgemine 48 tunniks, mistõttu avame Pärnu Maxima XXX kaupluse esmaspäeval, 6. aprillil kell 13.00,“ lisas Edvinas Volkas.

Uued abinõud viiruse tõkestamisel

Maxima kauplustes on ellu viidud nii töötajate kui ka klientide turvalisust tõstvad erinevad meetmed:

1. Puhastatakse kõiki pindasid kaks korda päevas - hommikul ja pärastlõunasel tipptunnil ning iseteeninduskassade alasid iga kahe tunni tagant

2. Kõikide kärude ja korvide desinfitseerimine peale iga kasutuskorda - kauplustes on eraldatud ostukorvid ja -kärud vastavalt sellele, kas need on värskelt desinfitseeritud või kasutatud.

3. Igas kaupluses rakendatakse kontrolli- ja raporteerimissüsteemi, millega tagatakse kehtestatud hügieeni- ja sanitaarnõuete järgimine.

4. Kontrollitakse igahommikuselt kõikide kauplusetöötajate tervist, mõõtes nende kehatemperatuuri.

5. Kõikidele kassadele on paigaldatud kaitsesirmid ning kõik töötajad on saanud isiklikud desinfektsioonivahendipudelid.

6. Kõik ostjatega otseses kontaktis olevad töötajad kannavad plastikust kaitsemaske.

7. Kõik kaupluse töötajad peavad kandma ühekordseid kaitsemaske.

8. Klientidele paigaldati kõikide kaupluste sisenemis- ja väljumisalale desinfektsioonivahendid ja teavitused käte desinfitseerimise olulisusest.

9. Kassade ette on paigaldatud kleeplintidest märgised, mis markeerivad soovituslikku distantsi ostjate vahel ning märgistused piirkondadesse, kus inimesed seisavad järjekordades – värske liha- ja kalaletid, kulinaaria, grilli- ja kondiitriletid.

10. Monitooritakse järjekordasid pikivahe hoidmiseks, et vältida üle 5 inimese pikkuste järjekordade tekkimist kassades ja samal ajal monitooritakse ka kauplust külastavate klientide koguarvu. Juhul kui kaupluses on kassades enam kui 5 klienti ja kõik kassad on hõivatud, suletakse kauplus ajaperioodiks, mille vältel saab vähendada kassajärjekordi ja kaupluses viibivate klientide arvu.

11. Vähendati kaupluste lahtiolekuaegasid kella 9-21, eesmärgiga vältida töötajate omavahelist kokkupuutumist vahetuste vahetumisel. Iga vahetus töötab autonoomselt.

12. Pakendatakse kõik kaalutooted, mida ei ole võimalik kodus pesta - näiteks erinevad pagaritooted, küpsised.

Maxima Eesti tegevjuhi Edvinas Volkase sõnul on ettevõtte jaoks oluline, et kliendid ja töötajad võiksid ennast Maxima poodides tunda turvaliselt.