Võimud pidasid neljapäeval arstide liidu juhi Anastasia Vasilieva kinni ja hoidsid teda öö läbi luku taga pärast seda, kui ta asus Moskvast teele vaesunud maapiirkonda, et toimetada sealsesse haiglasse hädatarvilikke maske, kindaid ja muid tarvikuid, ütles temaga koos olnud kolleeg.

Venemaa valitsuse pandeemiale reageerimise suhtes kriitilise Vasilieva kinnipidamine lisas tuld juba laialt levinud skeptitsismile, ennekõike Kremli kriitikute seas, ametlike arvude õigsuse kohta, mis näitavad Venemaal suhteliselt väikest nakatunute hulka. Arsti kinnipidamine suurendas ka skepsist Venemaa tervishoiusüsteemi valmisoleku kohta pandeemiaga toime tulla, kirjutab ajaleht The New York Times.

Venemaa suuruselt teise linna Peterburi haigla arstide ühendus avaldas reedel video, milles pöördus üldsuse poole abipalvega kaitsevahendite hankimisel, mida nad ütlesid, et neil on vaja koroonaviiruse patsientide ravimiseks.

Haigla peaarst Maria Bakhldinaga lükkas kohalikus telesaates arstide kaebused aga ümber, nimetades neid valedeks.

Vaated selle kohta, kui kaugele on viirus Venemaal tegelikult levinud ja kui valmis riik olukorraks on, tulenevad suuresti inimeste poliitilistest vaadetest. Laiem üldsus, kes toetab enamasti president Vladimir Putinit, ei ole suuremat muret väljendanud, kuigi paljud Kremli oponendid kahtlustavad, et valitsus tegeleb toimuva kinnimätsimisega.