Saadeti asus eile õhtul teele Shanghaist, Vene eralennuk maandus Tallinna lennuväljal enne kella 12.30. Saadetise kohale jõudmist tulid isiklikult kontrollima ka riigihalduse minister Jaak Aab ja välisminister Urmas Reinsalu.

Saabunud isikukaitsevahendeid jagatakse terviseameti jaotuskava alusel esimesel võimalusel Eesti erinevatele tervishoiuasutustele ja üldhooldekodudele. „Saabunud kaitsevahendeid jaotatakse alates homsest haiglatele, hooldekodudele, perearstidele, aga ka kohalike omavalitsuste sotsiaaltöötajatele, piiripunktidele, sadamatele ning teistele eesliinil töötavatele inimestele.“ Eriolukorra tööde juhina kinnitab lõpliku jaotuskava riigihalduse minister.

Lisaks 1,5 miljonile maskile jõudis kohale 30 000 FFP2 respiraatorit, 20 000 kitlit, 5000 paari kaitseprille ja 500 000 paari nitriilkindaid. Lätile on eraldi ette nähtud 500 000 kirurgilist maski ja 30 000 FFP2 respiraatorit. Minister Jaak Aab rääkis teisipäeval Terevisioonis, et saadud kogusest peaks jätkuma umbes kaheks nädalaks.

„Tänasest kogusest saavad tuge ennekõike üldhooldekodud, teistele sotsiaalhoolekandeasutustele tulevad isikukaitsevahendid järgmiste tarnetega," ütles sotsiaalminister Tanel Kiik.

Saadetise Eestisse jõudmisel andsid panuse nii Eesti saatkond Hiinas kui ka Hansapost. Eesti suursaatkonnal Pekingis suhtles Hiina ametivõimudega ja abistas tollilubadega.

„Kuna Hansapostil on Hiinast kauba tarnimisega aastatepikkune kogemus, pakkusime ennast appi, kui selgus, et kaitsevahendite kriis on tõsine ja neid tuleb minna hankima otse Hiinast,“ ütles Hansaposti juht Taavi Rajur. „Turu tundmise kogemus oli abiks, aga protsessi käigus tuli tõdeda, et praegu kehtivad džungliseadused ja olukord ei muutu tundidega, vaid minutitega. Situatsioonis, kus enamik kokkuleppeid ei kehti ja ülepakkumised toimuvad piltlikult öeldes otse maskitehase väravas ja sularahas, tuleb eriti tunnustada koostööd, mis tagas, et lennuk Hiinast kaubaga üldse startis. Eesti saatkonna abi oli hindamatu väärtusega ning suurepärane sünergia tekkis koostöös Läti Vabariigi ja Lauma Fabrics ettevõttega. Üksi tegutsedes poleks olnud keegi hankimises piisavalt tugev.“

Eesti on koroonapandeemiaga toimetulekuks tellinud Hiinast kaitsevahendeid rohkem kui 20 miljoni euro eest, millest poole moodustab riigihalduse ministri Jaak Aabi juhitava meeskonna koostatud tellimus, ülejäänu aga Põhja-Eesti Regionaalhaigla (PERH) hange.