30. märtsi kirjas palus USS Theodore Roosevelti komandör, mereväekapten Brett Crozier, et 90% laeva enam kui 4000-liikmelisest meeskonnast viidaks isolatsiooni Guamile, vahendab Washington Post.

„Vaja on otsustavat tegutsemist. Enamiku personali eemaldamine teenistuses olevalt USA tuumalennukikandjalt ja isoleerimine kaheks nädalaks võib paista erakorralise meetmena,“ kirjutas Crozier. „Me ei ole sõjas. Meremehed ei pea surema. Kui me kohe ei tegutse, ei suuda me oma kõige usaldusväärsema vara, oma meremeeste eest korralikult hoolt kanda.“

Laev, mis on viimastel kuudel viinud läbi operatsioone Aasias, saabus eelmisel nädalal Guami sadamasse, kus nakatunud meeskonnaliikmed ja nendega lähedalt kokkupuutunud viidi kaldale jälgimisele ja ravile. Varem oli lennukandja peatunud Vietnami sadamas, aga pole teada, kas viirus korjati üles seal.

Kuigi merevägi on teatanud plaanist testida lennukikandja kogu meeskonda, teatas Crozier, et see oleks asjakohatu, sest on võimatu rakendada valitsuse isoleerimis- ja distantsi hoidmise juhiseid lennukikandja pardal.

„Sõjalaeva loomupärase ruumi piiratuse tõttu me ei tee seda. Haiguse levik jätkub ja kiireneb,“ kirjutas Crozier.

Crozier luges üles ka need üksikasjad, mis laeva pardal probleeme valmistavad: ühised duširuumid, ühised magamisruumid, koos söömine, tööülesanded, mis sunnivad inimesi lähestikku olema, redelid ja muud pinnad, mida pidevalt puudutatakse, kui meeskonnaliikmed laevas ringi liiguvad.

Oma kirjas tegi Crozier ettepaneku, et umbes 10% meeskonnast jääks pardale laeva tuumareaktori järele valvama ja muid põhiülesandeid täitma. Kapten viitas uuringutele, mis näitasid, kuidas tingimused ristluslaeval Diamond Princess aitasid viirusel kiirendatult levida.

USA mereväeministri kohusetäitja Thomas Modly ütles CNN-ile, et kuulis Crozieri kirjast eile hommikul. Modly sõnul on probleem selles, et meremeeste laevalt äraviimiseks ei ole Guamil praegu piisavalt voodikohti. Modly ütles, et ei vaidle Crozierile vastu, vaid tahab lihtsalt tegutseda olukorras metoodiliselt.

Merevägi ei ole andnud lennukikandjal nakatunute täpset arvu, aga ajaleht San Francisco Chronicle teatas ühele laeva vanemohvitserile viidates, et positiivse proovi on andnud üle saja meremehe. Varem on teatatud kümnetest kinnitatud juhtumitest.

Probleem on ka selles, et lennukikandjat ei saa lihtsalt sadamasse seisma jätta ja kõiki maale saata. Laev on täis relvi, miljardite dollarite väärtuses varustust, tuleohte ja seal on tuumareaktorid.