Tuleb arvestada, et sellest nädalast vähenevad liinilennud veelgi ning koju saamise võimalused muutuvad veel piiratumaks. Jäävad vaid väga vähesed Euroopa liikmesriikide organiseeritud erilennud, kuid neile on Euroopa Liidu kodanike seas suur nõudlus ja arvestama peab, et lendudele tuleb ka pilet osta.

Välisministeerium ja Eesti välisesindused jätkavad tööd selle nimel, et koostöös reisi- ja transpordifirmade ning teiste riikidega saada eestlasi veel viimaste väljuvate lendudega koju. Siiski tuleb arvestada, et võimalused on väga piiratud ja vähenevad reaalajas ning ükski lend pole tasuta.

Kui teil on vaja Eestisse tagasi tulla, soovitame viivitamatult võtta ühendust transpordi- või reisifirmaga, et kontrollida, kas asukohast pääsemiseks on veel liinilende või reisifirma korraldatud lende. Kui need võimalused puuduvad ja jääte välisriigis hätta, palun andke endast märku lähimale Eesti saatkonnale või helistage välisministeeriumisse numbril +372 5301 9999.

Kui viibite välismaal ja teil on võimalik kriisiperioodil turvaliselt välisriigis olla, siis ei ole tarvidust Eestisse tagasi pöörduda. Palume neil, kes välisriiki jäävad, arvestada kohale jäämisega vähemalt 1,5 kuuks. Järgida tuleb kohalike ametivõimude juhiseid ning hoolikalt jälgida, et te ei rikuks viisa ja muid riigis viibimise tingimusi. Kahjuks on hetkel väga keeruline prognoosida, millal kriis laheneb ja millised piirangud kehtivad mõne kuu pärast.

Kokku on tänase seisuga abi soovinuist üle 2000 inimese mure saanud lahendatud ja nad on jõudnud turvaliselt Eestisse tagasi. Välisministeeriumile on oma probleemidest Eestisse tagasipöördumisel teada andnud 2842 Eesti kodanikku või alalise elamisloaga isikut ning meil on teave ligi 257 inimese kohta, kes veel vajavad transporti Eestisse naasmiseks. Suuremad veel transporti vajavate eestimaalaste grupid on hetkeseisuga jätkuvalt koondunud kaugematesse piirkondadesse, eelkõige Austraaliasse, USAsse ja Indiasse.

Välisministeeriumile teadaolevad lennud Euroopasse ja Eestisse naasmiseks:

1. Qatar Airways lendab Austraaliast (Sydney, Perth, Melbourne jne) läbi Doha Helsingisse

2. Mehhikost on lende nii Londonisse kui ka Pariisi, Pariisist Helsingisse lendab Finnair

3. Samuti jätkavad KLM ja Qatar Airways vähendatud mahus lende kaugematest sihtpunktidest, aga tasub vaadata nende kodulehekülge ja broneeringud teha esimesel võimalusel. Finnair korraldab 31. märtsil lennu Havannast Helsingisse, piletiinfo leiab Finnairi kodulehelt. Samuti soovitame konsulteerida reisikorraldajaga.

4. Namiibia (Windhoek)–München/Frankfurt 31. märts–1. aprill

5. Bali (Denpasar)–Lissabon 31. märts

6. Laos (Vientiane)–Frankfurt 31. märts

7. Kamerun (Yaounde/Douala)–Zürich 1. aprill

8. Kambodža (Phnom Penh)–Zürich 2. aprill

9. Myanmar (Yangon)–Zürich 2. aprill

10. Tai (Phuket/Bangkok)–Frankfurt 2./3. aprill

11. Vietnam, Hồ Chí Minh (SGN)–Tai, Bangkok (BKK)–Kaunas, 31. märtsil. Registreerimine: https://www.vietnamballoons.com/book-online

12. Argentina (Buenos Aires)–Frankfurt 31. märts

13. Peruu (Lima)–Frankfurt lennud toimuvad 1. aprillil ja 2. aprillil

14. Toimuvad Saksamaa korraldatud erilennud Taist – 2. ja 4. aprillil Phuketist ning 3. ja 5. aprillil Bangkokist. Pileti hind selgub pärast lendu, jääb sarnase pileti turuhinna piiresse (esialgne hinnang: 600–800 eurot). Lend läheb Frankfurti, kust reisijad peavad ise korraldama transpordi Eestisse. Registreerimiseks palume saata hiljemalt 2 päeva enne reisi väljumist reisija nimi, sugu, vanus, passi number, passi kehtivusaeg ja sünniaeg Laura-Liisa Lavingule (Laura-Liisa.Laving@mfa.ee), kes selle EEASi edastab. Lennule saamine ei ole garanteeritud. Liinilendudest saame soovitada Finnairi (kuni 1. aprill) ja Qatari (lendamise lõpu kuupäev pole teada).

Oluline konsulaarinfo transiidivõimaluste, uute piirangute ja muu kohta:

  • Venemaa sulgeb täna, 30. märtsil piirid. Tingimused on täpsustamisel. Moskvas rakenduvad alates 30. märtsist täiendavad liikumispiirangud. Keelatud on lahkuda kodust ilma hädavajaduseta. Lahkuda lubatakse üksnes vältimatu arstiabi saamiseks, tööle minekuks, kui teisiti pole võimalik, ning ostude tegemiseks elamis- või asukohale lähimates toidupoodides või apteekides.
  • Kambodža kehtestas alates 30. märtsist riiki sisenemiseks ajutised piirangud. Riigipiiri ületamisel peavad välisriikide kodanikud esitama Kambodža välisesinduses väljastatud viisa, tervisetõendi, mis kinnitab COVID-19 testi negatiivset tulemust ja reisikindlustuspoliisi riigis viibimise perioodiks, mille minimaalne meditsiinikate on 50 000 dollarit.
  • Myanmar on peatanud perioodil 29. märts–30. aprill viisade väljastamise kõikidele välismaalastele. Piirang ei kehti riiki akrediteeritud diplomaatidele, ÜRO ametnikele ning laeva-ja lennumeeskondadele.
  • Indias on peatatud kõik plaanilised rahvusvahelised lennud ja siselennud, reisirongiliiklus ja maismaatransport on peatatud. Osariigid ja uniooniterritooriumid on piirid sulgenud. India-sisene liikumine on raske. Riigist lahkuda soovivad eestlased saavad liikuda lennujaama kodumaale pöördumiseks erandkorras saatkonna kirjaga. Selleks võtta ühendust consul.delhi@mfa.ee ja lisada kirja oma nimi, sünniaeg, passi number ning auto/bussi number ja võimalusel juhi nimi. Toimuvad üksikud erilennud Euroopasse, mille kohta teave muutub reaalajas. Seetõttu on oluline olla kontaktis saatkonnaga.
  • Itaaliat ja selle lennujaamu saab transiidina läbida, kaubaveoautodele liikumist takistavaid meetmeid endiselt ei rakendata – kaubaveoteenust osutavad autojuhid ei pea jääma karantiini, kui nad lahkuvad 72 h jooksul. Kõik Itaaliasse sisenejad peavad kirjalikult kinnitama oma reisi eesmärgi ja andma aadressi, kus nad hakkavad isolatsioonis olema.
  • Soome piirivalve kinnitas, et kui Eestisse jõudmiseks on Eesti kodanikul või kolmanda riigi kodanikul, kellel kehtiv Eesti elamisluba, ainus võimalus tulla läbi Helsingi, siis ei tehta selleks mingisuguseid takistusi. Soome piirivalve peastaap kinnitas, et lennufirmad on kõik juhised koos selgitustega saanud.
  • Lennufirmadel on õigus jätta lennult maha isik, kes võib ohustada enda või teiste tervist või turvalisust. Läbi Soome koju tulevad eestlased peaksid arvestama, et kui laeva väljumiseni on palju aega, peavad nad ootama lennujaamas. Võimalik on ka ööbida lennujaama hotellis. Soome Uusimaa maakonna piiride ületamise liikumispiirangud hakkasid kehtima 28. märtsi südaööst ning kestavad kuni 19. aprillini. Transiidi eesmärgil on võimalik Uusimaa maakonda siiski siseneda (näiteks Turu sadamast Helsingisse), aga palume võtta kaasa tõendina laevapilet, mis kinnitab, et Eesti on lõppsihtpunkt.
  • Tais on alates 26. märtsist suletud piir välismaalastest sisenejatele, välja arvatud töölubade omanikud, kellel on vähem kui 72 tunni vanune „Fit to fly“ tõend. Isikute osas, kellel Tais püsiv töö- ja elukoht puudub, on kohalikud võimud viisade ja viibimise pikendamise osas ranged. Phuketi õhuliiklus suletakse 10. aprillil. Kohalikud võimud soovitavad kõigil, kes ei soovi pikemaks ajaks Phuketisse jääda, enne seda lahkuda. Maa- ja vee piiripunktid on suletud 30. märtsi südaööst kuni 30. aprillini.
  • Transiidivõimalus Leedust on pikendatud kuni 13. aprillini kl 00.01, kuid on lubatud vaid politseieskordi saatel. Transiit on vaja eelnevalt leppida kokku Leedu ametivõimudega, selleks tuleb Eesti kodanikel anda endast märku (nimi, kontakttelefon/e-post, reisidokumendi number) välisministeeriumile: +372 5301 9999. Kehtivaid üleriigilisi piiranguid pikendati kuni 13. aprillini.
  • Prantsusmaa pikendas eriolukorda 15. aprillini ja liikumispiirangute täitmise kontrolli karmistatakse veelgi. Läbi Prantsusmaa koju tagasipöördumise võimalused ahenevad veelgi: Pariisi Orly lennujaam suletakse 31. märtsil kl 23.59 lennuliikluse järsu vähenemise tõttu. Charles de Gaulle’i lennujaam jääb avatuks.
  • Tühistatud on suur hulk London–Tallinn lende, mis jätab Eesti kodanikud kauemaks Ühendkuningriiki.
  • Juhul kui viibite USAs viisavabadusprogrammi raames, peab arvestama, et USAs ei tohi olla üle esialgse 90 päeva. Seega on soovituslik tulla esimesel võimalusel Euroopasse tagasi. Erakorralistel juhtudel (näiteks kui jäädakse haiglasse või kui lend on ilmastikutingimuste tõttu ära jäetud) on võimalus esitada avaldus USA kodakondsus- ja immigratsiooniteenistusele, et nad kaaluksid eriloa andmist, et pikendada lahkumiskuupäeva 30 päeva võrra (grant of satisfactory departure). Lähima kodakondsus- ja immigratsiooniteenistuse kontori kontaktid leiab aadressil: https://www.uscis.gov/about-us/find-a-uscis-office

Kui olete välismaal sattunud lõksu, puudub võimalus turvaliselt riigis viibida ja te ei leia võimalusi tagasipöördumiseks, palub välisministeerium anda sellest märku numbril +372 5301 9999 (24 h).