Edward Laane võtab tänast uudis koroonapuhangust Saaremaa hooldekodudes külma närviga. "Koroona on niivõrd nakkav. Arvestades nädalavahetuse kokkupuudet, siis pole midagi üllatavat."

Testid tehti hooldekodudes juba reedel ning Valsi ja Kuressaare hooldekodu tulemused saadi eile õhtul teada.

Päev varem oli teada üle 20 nakatumise Kuressaarest kolme kilomeetri kaugusel keset metsa asuvast Südamekodu hooldekodust.

Just sinna on Laane sõnul kavas viia ka ülejäänud koroonapositiivsed hooldekodude elanikud. "Need, kes jäävad koroonanegatiivseks, jäävad teistesse hooldekodudesse järelvaatamise alla," ütleb Laane.

Saaremaa abivallavanem Jaan Leivategija kommenteerib, et Südamekodus tehakse kaks tsooni. Ühte koroonapositiivsed, teise -negatiivsed. "Rangelt kaks eraldi tsooni. Liikumist nende vahel ei ole. Täielik karantiin," lisab ta. Üks Südamekodu patsient, kes Kuressaare haiglasse viidi, viiakse ka hooldekodusse tagasi. "Tema enam haiglaravi ei vaja," lausub Leivategija.

Kuigi hooldekodu Valss asub kohe Kuressaare haiglast üle ukse, siis Laane hinnangul oleks sinna nakatunuid koguma hakata meditsiiniliselt vale. "Otstarbekam on viia südamekodusse positiivsed, kus neid on kõige rohkem. Kui neil seal sümptomid ilmnevad, siis tuleb kohe haiglasse tuua," lisab ta.

Kuidas koroona hooldekodudesse sai? Laane ütleb, et tõenäoliselt võis see sinna jõuda paar nädalat tagasi, kui hooldekodude külastamise piirangut veel ei olnud või töötajate poolt, kel sümptomid veel avaldunud ei olnud.

Uus koroonaosakond

Hetkel on Kuressaare haiglas hoole all 21 koroonahaiget, intensiivravis hingamisaparaadi taga üks. "Täna õhtuks on neid juba võib-olla kolmkümmend," ütleb Laane. Tema resoluutne hinnang on: "Viiruse levik Saaremaal on väga laialdane." Olukord on ta sõnul väga tõsine.

"Kui olukord läheb samas tempos edasi, siis on tõenäoline, et juba homme peame avama kolmanda koroonaosakonna," lausub ravijuht.

Üks koroonaosakond mahutab 12 inimest. Kui kõikidele voodikohtadele hingamisaparaati vaja poleks, siis mahuks ka kuni kuusteist.

Kokku on haiglas 147 voodikohta, kuid Laane ütleb, et seal on ka voodikohad sünnitustele, kirurgiaks jne. "Kõiki koroonaraviks anda ei saa," lausub Laane.

Küsimus pole ta sõnul niivõrd mitte voodikohtades, vaid ka personalis. Mida rohkem koroonale voodikohti kulub, seda rohkem on nende juurde vaja ka inimesi, kes haigetega töötaksid.

"Ilmselt küsime personali juurde," kommenteerib Laane. "Palju? See selgub päeva või kahega," lisab ta. Hetkel on haigla töötajatest koroonaga nakatunud ja kodus karantiinis 21 inimest.

Kui viirus peaks laialdaselt haigla töötajate seas levima hakkama, siis ei jää Laane sõnul üle muud, kui mandrilt reserv appi võtta. Seda on terviseamet ta sõnul neile ka lubanud.

Hea uudis on see, et Kuressaare haigla üleskutse peale kõikidele Eesti meditsiinitöötajatele Saaremaale appi tulla vastas üle kolmekümne inimese. Kuigi, need nimed tuleb Laane sõnul nüüd läbi uurida. Veel häid uudiseid? "Kõik töötavad olukorra parandamise nimel," ütleb Laane.