„Kõige olulisem on, et inimesed ise saaksid aru, et see on meie kõigi jaoks. Mida täpsemalt ja paremini nad piirangutest kinni peavad, seda kiiremini olukord tõenäoliselt läbi saab. Õnneks saab öelda, et enamus inimesi saab sellest väga hästi aru,” ütles Lõuna prefektuuri operatiivjuht Ottomar Virk.

Tema sõnul siin-seal noored veel kogunevad, kuid kui politsei selgitab neile olukorra tõsidust, saadakse aru. „Ühtegi konflikti ei ole olnud, et keegi hakkaks vaidlema või enda õigust taga ajama. Saavad aru, lähevad ilusti laiali. Pigem on hoopis ootamatum mure eakamad inimesed, kes poes või apteegis käies unustavad ennast istuma ja juttu rääkima, päris pikaks ajaks. Ja siis tekivad sellistmoodi kogunemised,” kirjeldas Virk.

Ta pani noorematele pereliikmetele südamele: vanemate ja vanavanematega kokkusaamine ei ole praegu mõistlik, aga telefoni või muu suhtluskanali läbi võiks oma eakatele meelde tuletada, mille pärast selline olukord hetkel on. Ja loomulikult tuua neile poest või apteegist kõike vajalikku, et vanemad saaksid end hoida liigsetest kontaktidest.

Eelseisev nädalavahetus tundub politseile eriti töine tulevat, sest vabad päevad ja ilus ilm toob kodus püsivad inimesed tõenäoliselt välja. Seda näitasid juba möödunud laupäev-pühapäev, kus näiteks Viru raba täitus loodusesõprade ja Tallinnas Stroomi rannal avati grillhooaeg. Virk lubab, et politsei on sellistes nn kuumkohtades väljas. Ja kuigi inimlikult on aru saadav, et inimesed tahavad olla väljas, on siiski ülimalt vastutustundetud olla suures massis koos.

„Oleme tõstnud avalikus ruumis patrullide arvu. Kasutame näiteks videoseiret ja monitoorime neid kogunemise mõttes atraktiivsemaid kohti,” sõnas ta.

Kui vaja, tehakse trahvi

Lisaks patrullimisele teeb politsei ka kodukülastusi ja telefonikõnesid neile, kel on kahenädalane kodus püsimise kohustus. „Oleme teinud juba rida ettekirjutusi, kes on seda kohustust rikkunud,” ütles ta. Seni pole liikumispiiranguid rikutud inimesi veel trahvitud, aga kui on vaja, siis seda tehakse. „Kõigepealt selgitame inimesele, siis teeme ettekirjutuse, järgmine samm on võimalik sunniraha kasutada. Ehk siis kõigepealt anname inimesele võimaluse õigesti käituda. Kui ranged me homme-ülehomme oleme, sõltub täpselt, kuidas inimesed käituvad.”

„Kõige tähtsam on üheskoos pingutada raske periood ära, et see oleks võimalikult lühike. Loodame, et peame sundi ja karistusi võimalikult vähe rakendama, aga kui see on vajalik, siis need tulevad ja on piisavalt karmid,” lubas Virk.

Lisaks jätkub ka veel tavapärane politseitöö – kas kõige selle jaoks tööjõudu jagub? „Meil on ikka eriolukord ja praegu on kõik jõud ühendatud: kaitseliit, erinevad vabatahtlikud, kes meid toetada saavad,” kinnitas Virk.