"Mart Helme, ärge tegutsege Eesti riigi vastu!" alustas Kaljurand oma pöördumist ühismeedias.

"Välisministeeriumi andmetel on praegu välismaal "lõksus" umbes 240 Eesti kodanikku, ka riikides, kus meil ei ole diplomaatilist esindust. Välisministeeriumi diplomaadid pingutavad ja teevad kõik selleks, et meie kodanikud turvaliselt ja kiiresti kodumaale pääseksid. Paraku teete Teie seda järjest keerulisemaks.

Endise diplomaadina peaksite teadma, et väikesel riigil ei ole liiga palju sõpru ja ei ole harvad juhtumid, kui peame paluma sõprade abi. Eesti võimekused on piiratud, nii õhutranspordi kui ka saatkondade näol. Aastakümneid on meid aidanud Soome diplomaadid nendes riikides, kus Eesti saatkondi ei ole ja konsulid meie kodanikke aidata ei saa. Oleme selle eest Soome riigile ja diplomaatidele väga tänulikud.

Endise diplomaadina peaksite ka seda teadma, et iga Teie kui siseministri halvustav või irvitav kommentaar Soome valitsuse aadressil jõuab Soome valitsuseni.

Mõelge sellele, kui tahate järgmine kord midagi halvustavat öelda. Ja kui üldse ei saa olla ilma solvamiseta, siis olge parem vait. Sellega teete teene meie kodanikele," kirjutas Kaljurand.

Helme nimetas eilses tema ja Martin Helme raadiosaates "Räägime asjast" Soome naisterohket valitsuskabinetti "huulepulgavalitsuseks". Ta kritiseeris valitsuse otsust piirid täielikult sulgeda.

"Omast heast tahtest tahtsime teha erandi ka Soomes käijatele. Ütlesime, et kord nädalas saate ühele ja teisele poole tulla, ütleme, et pühapäeva õhtul lähete Soome poole, reede õhtul tulete Eesti poole," ütles Helme raadiosaates. "Aga mida tegi Soome? Soome pani - “plaks” - lihtsalt ukse kinni. Kõik! Kusjuures tegi seda minu arvates väga alatul moel. Või noh, siin võime rääkida nüüd naistest ja pehmest poliitikast - huulepulgavalitsus -, kes me arste ja meditsiinitöötajaid ei blokeeri - teie võite pendeldada ja käia ja tulla ja olla, aga sinikraed, tööinimesed, need - valige!"

Ka Paet kritiseerib

"Sellised kommentaarid siseministri suust teevad Eestile kahju ka rahulikul ajal, rääkimata praegusest kriisiajast, kus igakülgne koostöö ja seal hulgas head inimlikud suhted naabrite vahel on erilise tähtsusega," tõdes ka endine välisminister Urmas Paet.

"Naaberriigi valitsusse matslik ja üleolev suhtumine Eesti siseministri poolt ei ole millegagi põhjendatav. See on rumal ja Eesti inimestele ning riigile otseselt kahjulik suupruuk."