„Kõik, mida me püüame teha, on leviku aeglustamine, aga see levib. See on nii nakkav,“ ütles Cuomo, lisades, et enamik inimesi saab haigusest üle, kui nad ei ole vanemad või neil ei ole eelnevaid haigusi, vahendab CNN.

USA-s on kokku 32 149 kinnitatud nakatumisjuhtumit.

Miljonitele inimestele vähemalt kaheksas osariigis on kubernerid andnud käsu kodus püsida.

Ohio kuberner Mike DeWine tegi eile teatavaks üleosariigilise käsu „püsige kodus“, mille järgi peavad elanikud koju jääma ja võivad väljuda vaid hädavajalikeks tegevusteks. Käsk kehtib täna kella 23.59-st 6. aprillini. Hädavajalikud ärid jäävad avatuks ja restoranid võivad toitu kaasa müüa.

Louisiana kuberner John Bel Edwards andis eile pärastlõunal samuti välja käsu kodus püsida, mis kehtib täna kella 17-st 12. aprillini.

Veel üks käsk „püsige kodus“ järgnes pühapäeva õhtul Delaware’i kubernerilt John Carneylt. See hakkab kehtima homme kella 8-st ja kestab vähemalt 15. maini või kuni oht rahvatervisele on kõrvaldatud.

Samasugused meetmed on teatavaks tehtud Californias, New Yorgis, Illinoisis, Connecticutis ja New Jerseys.

Numbrid on USA-s suurenenud, sest paranenud on testimisvõimalused. Uute nakatunute hulgas on näiteks Kentucky senaator Rand Paul, kes tunneb end teadete kohaselt hästi ja on karantiinis.

Asepresident Mike Pence’i sõnul on proov võetud umbes 254 000 ameeriklaselt. See arv ei sisalda kohalikke haiglaid või laboreid, teatas Pence.

Pence’ilt ja tema naiselt võeti samuti laupäeval proov, mis osutus negatiivseks. Nakatus üks tema personali liige.

Pandeemia kasvades teevad aga mõned ametnikud raske valiku ja testivad ainult suure riskiga patsiente ja raskelt haigeid, et säästa nappivat varustust.

Suuremates haiguskolletes New Yorgi linnas ja Californias on võimud soovitanud vältida patsientidelt proovide võtmist, välja arvatud juhtudel, mille tagajärjed muudaksid märkimisväärselt ravi käiku.

New Yorgi linna tervishoiuametnikud andsid juhise, milles paluti meditsiiniasutustel lõpetada mittehospidaliseeritud patsientide testimine, et säästa varusid. Californa kuberner Gavin Newsom ütles, et proovide võtmisel tuleb prioriteediks võtta haiglates olevad patsiendid, nõrga immuunsüsteemiga inimesed, tervishoiutöötajad, eakad ja suure riskiga patsiendid.

Florida kuberner Ron DeSantis ütles, et uues drive-in testimispunktis Miamis saavad prioriteedi tervishoiutöötajad ja esmaabi andjad. Testitakse kõiki üle 65-aastasi.

President Donald Trump ütles elsel Valge Maja briifingul, et aktiveeris rahvuskaardi New Yorgi, California ja Washingtoni osariikide jaoks.

Kubernerid jäävad Trumpi sõnul tegevust juhtima, aga föderaalvalitsus katab kulud.

USA armee insenerikorpus aitab ehitada New Yorki neli ajutist haiglat tuhande voodikohaga, teatas Trump.

Eriolukordade agentuurile FEMA andis Trump korralduse varustada vooditega meditsiiniasutused California ja Washingtoni osariikides.

Los Angelese sadamasse suundub USA mereväe hospidallaev USNS Mercy, millest saab linna suurim haigla tuhande voodikohaga, teatas linnapea Eric Garcetti eile.

Lisaks sellele teatas Trump, et New Yorgi ja Washingtoni osariikidesse saadeti sadu tuhandeid maske, respiraatoreid, kitleid, kindaid ja muud varustust. Täiendavad saadetised on teel.

USA tervishoiutöötajad ja osariikide juhid on andnud häiret, et meditsiinivarustust hakkab nappima. Mõned eksperdid räägivad ka personali nappusest.

California kuberner Newsom kutsus noori vältima randade külastamist. „On aeg tunnistada, et asi pole ainult vanades inimestes, asi on teie mõjus nende eludele. Ärge olge isekad,“ ütles Newsom.

Eile teatasid California rannad ja pargid sulgemisest, sest sinna ilmusid rahvahulgad.

New Yorgi kuberner Cuomo on kutsunud noori korduvalt sotsiaalse distantsi hoidmisest kinni pidama. Ta teatas, et nakatunutest on osariigis 53% 18-49-aastased.

New Yorgi linnas on nakatunuid ligi 10 000. Kuberner väljendas oma pahameelt inimeste käitumise üle seal.

„Oleks võinud arvata, et mõnedes New Yorgi linna osades ei toimu midagi,“ ütles Cuomo eile pressikonverentsil. „Oleks võinud arvata, et on lihtsalt särav päikeseline laupäev. See on lihtsalt viga. See on tundetu, see on ülbe, see on ennasthävitav, see on lugupidamatu teiste inimeste vastu ja see peab lõppema ja see peab lõppema kohe.“