Viimased olulisemad arengud (uueneb jooksvalt):

- Saaremaa vallavanem ja kriisikomisjoni juht Madis Kallas andis koroonaviiruse suhtes positiivse proovi, vahendab ajaleht Saarte Hääl. Tal ei ole senini esinenud haigusele omaseid sümptomeid. Vaatamata sellele on ta alates möödunud neljapäeva õhtust koos perega kodus karantiinis olnud, sest oli otsekontaktis inimesega, kes sai oma koroonatestile positiivse vastuse.

- Tallinna Kiirabi peaarst Raul Adlas ütles täna Pealtnägijale, et olukord võib Eestis tõsisemaks minna juba selle nädala lõpus, kui hakkavad tekkima esimesed rasked koroonaviiruse patsiendid. Ta tunnistab, et kõik annavad endast parema, aga nii erandlikus olukorras on oht, et ikkagi ei olda kõigeks valmis. "Meie valmistume sõjaks, meie vaenlaseks on nakkushaigus ja me tahame teda hävitada. Selleks me siis jõude koondame ja üritame selgeks teha, kus ta meid kõige varem ründab," rääkis Aldas.

- Välisminister Urmas Reinsalu ütles täna õhtul, et viimaste teadete kohaselt Soomest on võimalik Soome siseneda inimestel, kes omavad sealset elamisõigust või kellel on ette näidata kehtiv tööleping. Küll aga peavad inimesed, kes käivad Eestist Soome harvemini kui kord nädalas, läbima Soome sisenedes 14-päevase karantiini. Samuti saavad riiki sisse nn transiitreisijad, ehk need, kes vaid läbivad riiki. Lisaks rõhutati, et koostöös mitme ettevõttega tuuakse eestlasi järjest koju tagasi.

- Täna hommikuks oli Eestis koroonaviirus diagnoositud 258 inimesel, alates 31. jaanuarist on kokku tehtud 2020 COVID-19 testi. Seega lisandus ööpäevaga juurde 33 teadaolevat haiget. Enamikul koroonaviirusega patsientidel on kerged sümptomid. Maakondade lõikes elab enim haigestunuid Harju- ja Saaremaal (vastavalt 101 ja 70). Haiglaravil viibib hetkel 3 inimest - kaks neist kergemas, üks raskemas seisus. Nakatunud viibivad Pärnu haiglas ja Tartu ülikooli kliinikumis, teatas Terviseamet.

- Keskmine Eesti nakatunu on praeguste andmete põhjal keskealine inimene ning naiste ja meeste vahel nakatumises erisust ei ole. Vanemaealised (65 eluaastat ja enam) moodustavad nakatunutest vaid 11 protsenti. Kiirabi keskendub oma töös eelkõige raskete haigustunnustega inimeste abistamisele ja testimisele.

- Haridus- ja teadusministeeriumi üldharidus-, keele- ja noortepoliitika asekantsler Kristi Vinter-Nemvalts kutsus koole ja haridusasutusi üles kaks esimest nädalat õpilasi numbriliselt mitte hindama. Ministeeriumi esindaja sõnul on tekkinud olukord uudne ja sellega on vaja enne harjuda.

- Valitsus kinnitas teisipäevasel erakorralisel istungil alkoholimüügi öise piirangu üle Eesti, laiendades seda poodidelt kõigile toitlustusasutustele. Alates tänasest tohib restoranides, kõrtsides, baarides ja teistes toitlustus- ning majutusasutustes alkoholi müüa kella 10-22-ni.

- Valitsus otsustas koostöös Tallinkiga tuua Saksamaal lõksus olevad eestlased ära Tallinki laevaga Romantika. Tallinki juht Paavo Nõgene ütles, et laev sõitis teisipäeva õhtul kella 20 ajal Riia sadamast Sassnitzi, viies sinna ka kõikide Eesti kargovedajate kaubad, kui neil on soov saada Riiast Saksamaale. Samuti viiakse kodumaale kõik Lätis lõksus olevad sakslased.

- Seoses koroonaviirusega, mis on totaalselt halvanud ka rahvusvahelise transpordi, on mööda laia maailma kodumaale naasmist ootamas sadu, kui mitte tuhandeid eestlasi. Kirjutage meile oma üleelamistest vihje@delfi.ee.

- Maailmas on tuvastatud haigusjuhtude arv kerkinud üle 220 000. Surmajuhtumite arv on kerkinud maailmas pea 9000-ni. Viiruse on seljatanud ca 85 000 inimest.

ANDKE MEILE VALEINFOST TEADA! Nägime, kui kiiresti levib koroonaviirusega seotud valeinfo. See võib levida sotsiaalmeedias, inimeste otsesuhtluses, internetifoorumites või mujal. Et selle vastu võidelda, palume lugejate abi. Palun andke meile aadressil uuriv@ekspressmeedia.ee teada, kui puutute kokku võimaliku valeinfoga, ja võimaluse korral edastage meile ka kuvatõmmised, veebiaadressid ja muu asjasse puutuv teave. Võitleme üheskoos selle eest, et kriisiolukord leviva väärinfo tõttu meile kõigile veel raskemaks ei muutuks!

Jälgi otseblogi: