Väikeses Itaalia kogukonnas tarvitusele võetud meetod suutis Euroopa koroonaviiruse kriisi ühes algses epitsentris nakkuse leviku peatada, kirjutab The Financial Times.

Tervishoiuasutused Veneetsia lähedal asuvas 3300 elanikuga Vò linnas on nimelt kõigi elanike testimise ja uuesti testimisega, olenemata sümptomite ilmnemisest, suutnud uute juhtumite arvu seal tänaseks nullini viia.

Londoni Imperial College'i nakkusekspert Andrea Crisanti, kes osaleb Vò projektis, kutsus riike, kes on otsustanud testimist piirata, üles sellest õppust võtma ja suurendama testitavate inimeste hulka.

"Suurbritannias on terve hulk nakkusjuhtumeid, mida täielikult eiratakse," ütles professor Crisanti Financial Timesile. "Vò linnas aga suutsime haiguspuhangu kontrolli alla saada, kuna tuvastasime ja kõrvaldasime pinnale tulnud nakkusjuhud ning isoleerisime need," selgitas ta sealset lähenemisviisi. "Just see ongi see, mis annab tulemuse."

Vò linnas saavutatu näitab, kui vajalik on viia läbi laialdast testimist, eraldamaks sümptomiteta viirusekandjad ülejäänud elanikkonnast - lähenemisviis, millele Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) on viimastel päevadel tugevat toetust avaldanud.

WHO kutsus sel nädalal kõiki riike üles tegema agressiivseid pingutusi Covid-19 leviku tõkestamiseks, märkides, et Lõuna-Korea ja Taiwan on sel moel edu saavutanud. "Meie põhisõnum on: testige, testige, testige," ütles WHO juht Tedros Adhanom Ghebreyesus esmaspäeval.

Professor Crisanti sõnas, et mujal maailmas seni veel ebaharilik testimisviis andis Vò'is teadlastele võimaluse saada kohapealsest levikust täielik “epidemioloogiline pilt”.

Testimise esimene voor, mis hõlmas kogu linna elanikkonda, leidis aset veebruari lõpus, ja sellega tuli välja, et kolm protsenti elanikkonnast, kellest pooltel polnud mingeid sümptomeid, olid uudsesse koroonaviirusesse nakatunud.

Teine testimisvoor, mis samuti hõlmas kogu elanikkonda, leidis aset umbes 10 päeva hiljem ja selleks hetkeks oli nakatunute hulk linlastest langenud pelgalt 0,3%-ni.

Oluline on aga see, et selles teises voorus tuvastati vähemalt kuus isikut, kes olid nakatunud, kuid kellel polnud sümptomeid. Tänu testimisele nad isoleeriti. "Kui neid poleks tuvastatud, oleks nakkusahel jätkunud," selgitas Crisanti.