Viimsis on laupäevast suletud kõik valla hallatavad asutused, sealhulgas lasteaiad. Vallas töötab valvelasteaed, kes pakub lastehoidu nendele vanematele, kellel on seda möödapääsmatult tarvis. See võimalus on kõigil lapsevanematel, kes peavad riiklikult tegelema eriolukorra lahendamisega või on meditsiinitöötajad, ütles valla kommunikatsioonijuht Rain Uusen.

Täna ei olnud valvelasteaia rühmas aga ühtki last ja esimesed sooviavaldused on hetkel 23. märtsiks.

Lapsed võetakse valvelasteaeda vastu ankeedi alusel, kus lapsevanem kinnitab, et pere on terve. "Välja on töötatud erimeetmed kaitsmaks valvelasteaia töötajaid ja lapsi," sõnas Uusen. Ta lisas, et haigusjuhtumite analüüs on juba näidanud, et viiruse leviku tõkestamiseks oli ainuõige otsus lasteaiad sulgeda.

Viimsi vallavalitsus andis ka valla territooriumil tegutsevatele eralasteaedadele ja lastehoidudele range soovituse uksed kinni panna.

Ka Harku vallas on lasteaedu suletud, et nakkuse levikut vältida. See on tingitud ka sellest, et suur osa vanematest on lapsed juba koju jätnud.

Valla kommunikatsioonijuht Madis Idnurm tõi näiteks, et möödunud reedel toodi lasteaeda 942 lasteaialapsest 218. Täna hommikul aga juba oluliselt vähem - kohale toodi 39 last ehk 4% lasteaedades käivatest lastest. "Sellest tulenevalt otsustas vallavalitsus peatada kahe lasteaia ja ühe filiaali töö alates tänasest ning määras selleks ajaks asenduslasteaiad," ütles Idnurm.

Tänasest on suletud Tabasalu lastehoid, Vääna Mõisakooli lasteaed ning Alasniidu lasteaia Järvekalda maja.

"Olukorras, kus tuleb sulgeda kõik Harku valla lasteaiad, tagab vallavalitsus elutähtsate teenuste osutajate lasteaiaealiste laste hoidmise. Selleks jäetakse avatuks üks lasteasutus," kinnitas Idnurm.

Tallinn ja Pärnu otsustavad juhtumipõhiselt

Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart ütles reedel Delfile, et seni, kuni pole riigil teistsugust lähenemist ja omavalitsused saavad otsustada, kuidas käituda, tehakse pealinnas iga juhtumi ja lasteaia puhul eraldi otsus. "Otsustasime, et lasteaedade puhul hakkame otsustama rühma põhiselt, mitte ei pane korraga tervet lasteaeda kinni," sõnas ta.

Kõlvart lisas, et koroonaviirus pole ainuke probleem, sest praegu on ka gripipuhang, mistõttu on üks Tallinna lasteaed juba karantiinis.

Ka Pärnu linn pole lasteaedu ennatlikult sulgenud, vaid teeb seda siis, kui konkreetses lasteaias kinnitatakse haigusjuhtum.

"Lasteaiale ei ole alternatiivi, kuna lastehoid nõuab samasuguseid tingimusi nagu lasteaed. Lasteaiateenust on vaja kohalikul omavalitsusel pakkuda selleks, et tagada elutähtsate teenuste osutajatele - päästjatele, politseinikele, meditsiinitöötajatele, poemüüjatele jne - võimalus väike laps jätta hoidu, kui lapsevanem on tööl. Nendest ametnikest ja töötajatest sõltub aga kogu riigi toimimine. Kui me ei suuda tagada nende inimeste lastehoidu, siis langeb riigi toimevõime oluliselt, kuna need inimesed ei saa enam tööle minna," ütles linnapea Romek Kosenkraius.

Kosenkraiuse sõnul pakub Pärnu linn praegu hoiuteenust 2600 lapsele. Täna tõid aga vanemad kohale vaid 187 last ehk alla 10% lasteaiakohtade saadaolevast arvust.

Nakkusohu ja haigestumisjuhtumi tõttu on Pärnus hetkel suletud ühes lasteaias üks rühm ja teises lasteaias kolm rühma.

"Meil on kriisiplaan, mida rakendame ja tänaseks on 90% vanematest oma lapsed koju jätnud. Seega on meil suur reserv. Oleme lasteaiad sisemiselt jaganud isoleeritud sektoriteks, keelanud omavahelise töötajate läbikäimise lasteaia sees nii, et viibida on lubatud vaid oma tsoonis, ühisüritused lasteaias jne. Oleme tugevdanud ohutusmeetmeid lasteaedades, moodustanud puutumatud reservalad lasteaia sees ja töötajate reservi, kes saavad asuda haigestunud lasteaiaõpetajate asemele," sõnas Kosenkraius.

Peaminister ootab ülevaadet

Eriolukorra juht, peaminister Jüri Ratas andis möödunud reede õhtul kohalikele omavalitsustele korralduse esimesel võimalusel töötada välja ja pakkuda lahendused, kuidas tagatakse lasteaiaealiste laste hoid juhul, kui nende vanemad peavad olema tööl.

Varasemates teadetes on valitsus viidanud, et lasteaedade tegutsemist vaadatakse ühe rühma kaupa, otsuseid peab langetama kohalik omavalitsus.