Välisministeerium soovitab reisil olevatel eestlastel võimalikult kähku koju tulla. "Meie selge sõnum kodanikele on antud ajahetkel: seni kuni piirid on avatud ja lennukid lendavad, palume kasutada neid võimalusi," ütleb välisministeeriumi meedianõunik Britta Tarvis.

Soovitus kiiremas korras tagasi tulla kehtib ka neile, kes õpivad välismaal ning soovivad koju tagasi pääseda.

"Eesti riigipiir on Eesti kodanikele alati avatud, ka peale 17. märtsi, kuid silmas tuleb pidada eeskätt teiste riikide turvameetmeid ja reisiliikluse toimimist," selgitab Tarvis.

Alates teisipäevast peavad kõik Eestisse tulijad jääma koju isolatsiooni.

Tundub, nagu kiiret poleks, kuid välisministeerium rõhutab: olukord võib muutuda ootamatult ja kiiresti.

"Me ei tõesti ei tea, mida teised riigid ja lennufirmad teevad," sõnab Tarvis.

Mitmed riigid on oma piirid sulgenud. Reisimine võib lähipäevil osutuda kui mitte raskendatuks, siis võimatuks. Välisminister Urmas Reinsalu hoiatas eile, et suure tõenäosusega läheb nii mõneski riigis reisimine lukku.

Samuti teatas eile Air Baltic, et peatab teisipäevast oma lennud. Pole välistatud, et ka teised lennufirmad teevad sama otsuse. Ryanair teavitas oma kliente: nad tegutsevad teadmises, et lennuliiklusele võib tulla eri riikide poolt lisapiiranguid.

Kui inimene soovib jääda asukohariiki, siis välisministeerium soovitav järgida kohalike võimude korraldusi.

Saatkond reageeris üle

Eesti Londoni saatkond tõlgendas eile välisministri sõnumit oodatust jõulisemalt. Nad kirjutasid nii oma kodulehel kui sotsiaalmeedias: "Välisministeerium: kõik Eesti kodanikud, kes soovivad jõuda koju, peavad seda tegema selle nädalavahetuse jooksul."

Kell viis õhtul kirjutatuna tähendas see sisuliselt, et Suurbritanniast oli Eesti kodanikel kodumaale aega naasta üks päev.

Suursaarel viibivad eestlased läksid ähmi ja küsisid saatkonna sotsiaalmeedia kommentaariumis, et kas esmaspäeval on veel võimalik tagasi lennata, kas põhjust on olla mures ning süüdistasid saatkonda paanika õhutamises.

Poolteist tundi hiljem, pärast ajakirjaniku kõnet, tegi saatkond uue täpsustava postituse ja muutis esialgset sõnumit "Palume kõigil reisil viibivatel Eesti kodanikel, kes soovivad lähiajal naasta tagasi Eestisse, teha seda selle nädalavahetuse jooksul," kõlas muudetud kujul soovitus.

Välisministeerium tõdes, et Londoni saatkonna esialgne sõnastus oli ebaõnnestunud. Samas, eesmärgiks on endiselt kõik välismaal viibivad Eesti kodanikud, kes sooviksid koju tulla, sealt esimesel võimalusel ka siia saada.

Välisministeerium: Mida pean teadma?
* Alates 17.03 taastatakse Eestis ajutiselt piirikontroll ja piiratakse riiki sisse liikumist. Eesti kodanikud ja Eesti elamisluba või elamisõigust omavad Eesti elanikud, samuti nende lähisugulased, saavad ka pärast seda riiki. Samuti kehtib erand välismaalastele, kes reisivad läbi Eesti oma kodumaale.


* Alates 17.03 peavad kõik Eestisse tulijad jääma isolatsiooni, mille reeglid töötatakse koos siseministeeriumiga välja 16. märtsiks.


* Rahvusvaheline kaubavedu ja hädavajalike teenuste ligipääs jätkub Eestisse ka pärast 17. märtsi.


* Eestisse jõudmine võib aja möödudes kujuneda üha keerulisemaks transpordiühenduste katkemise ja riigipiiride sulgemiste tõttu. Lisaks eile välisministeeriumi avaldatud pressiteates nimetatud riikidele (Poola, Taani, Leedu, Norra) rakenduvad ulatuslikud liikumispiirangud lähipäevadel näiteks ka Lätis ja Ukrainas, uued meetmed võivad tulla ka Türgis.


* Kui reisite tihti Eesti ja Soome vahelt, soovitame võtta ühendust laevafirmaga, jälgida laevaliikluse kohta käivat infot laevafirma kodulehelt või nende sotsiaalmeediakanalites.


* Samuti pidage silmas, et muutused võivad tekkida kiiresti ning pärast 17.03 Eestisse saabujad peavad olema 14 päeva isolatsioonis.


* Kui olete reisil välisriigis ja otsustate jääda kohapeale, palume järgida kohalike võimude soovitusi.


* Kui elate välisriigis, järgige palun kohalike võimude soovitusi.


* Samuti vaata välisministeeriumi kodulehel korduma kippuvaid küsimusi, mida uuendatakse jooksvalt. Reisiinfot leiab Reisi Targalt portaalis, kus on võimalik registreerida reis.