Delfi piltnik käis A1000 kaupluses, mille parkla oli ääreni täis pargitud. Erakordse nähtusena poes kõik kassad töötasid ja nii mõnigi oli järjekorras juba üle poole tunni seisnud. Ostetakse massiliselt WC-paberit, samuti ka pudelivett, kuivaineid, konserve ja kauasäilivat toidukraami.

Võru suurimas Maksimarketis oli samuti parkla täis. Nagu ka kõrvaloleva Rimi parkla, kus tavapäraselt kohata võib autot või kaht. Maksimarketi müüja sõnul on see paanika juba hommikust saati kestnud – ostetakse kõike ja palju.

Esimene juhtum võrus

Täna jõudis avalikkuseni, et Võrus kahtlustatakse esimesel isikul koroonaviirust. Linnas leviva info kohaselt viibis kõnealune isik möödunud nädalavahetusel ühel juubelipeol, kus oli koos temaga ligi 80 inimest.

Delfile teadaolevalt on paljude nende külaliste seisund hetkel pisut tõbine, aga kuna sümptomid on neil arenenud üsna kiiresti ja väga paljudel, kahtlustatakse Delfile teadaolevalt, et tegemist ei ole koroona- vaid mõne muu viirusega.

Küll aga ei ole hetkel testitulemusi saadud üheltki teiselt külaliselt.

Kust küll jõudis viirus Võrusse?

Eile negatiivses mõttes positiivse COVID-19 proovi andnud mees oli olnud külaline möödunud nädalal võrkpallitreener Urmas Tali juubelipeol. Hetkel pole selge, mis ajal tal sümptomid esinesid ja millal ta võis nakatuda, kuid teadaolevalt ei ole ta viibinud üheski riskiriigis.

Küll aga on ta külastanud Tai kuningriiki. Kas ta sai viiruse sealt või levib see seni teadmata inimeste kaudu juba salamisi Eestis, on hetkel vara öelda.

Koolid pandi kinni

Täna kogunesid Võru linnavalitsuses lastega tegutsevate asutuste juhid, kus otsustati ühiselt, et Võru linna koolid, lasteaiad, huvikoolid, erahuvikoolid jt avalikku teenust osutavad asutused peatavad ennetava meetmena kuni teisipäeva, 17. märtsi õhtuni statsionaarse õppetegevuse.

Kodulehel seisab, et seoses COVID-19 koroonaviiruse tuvastamise ja selle leviku tõkestamisega võttis linnavalitsus konsulteerides haridusministeeriumi esindajaga täna vastu otsuse sulgeda ajutiselt või viia distantsõppele, perioodil 12.03–17.0 järgnevad asutused:

Võru Lasteaed Päkapikk (sulgemine)
Võru Lasteaed Punamütsike (sulgemine)
Võru Lasteaed Okasroosike (sulgemine)
Võru Lasteaed Sõleke (sulgemine)
Võru Kreutzwaldi Kool (distantsõpe)
Võru Kesklinna Kool (distantsõpe)
Võru Täiskasvanute Gümnaasium (distantsõpe)
Võru Gümnaasium (distantsõpe)
Võru Järve Kool (distantsõpe)
Võru Kunstikool (distantsõpe)
Võru Muusikakool (distantsõpe)
Võru Spordikool (distantsõpe)
Võru Spordikeskus (distantsõpe)
Võrumaa Keskraamatukogu (sulgemine)
Võru Kannel (sulgemine)
Võru Pensionäride Päevakeskus (sulgemine)
Võru Noortekeskus (sulgemine)

Võru linnavalitsus on soovitanud toimida solidaarselt ka erakoolidel ja mittetulundusühingutel.

"Otsus sai vastu võetud lähtuvalt asjaolust, et möödunud laupäeval, 7. märtsil toimus Võrumaal erapidu, kus osales ka üks tänaseks tuvastatud väljas poolt Võrumaad pärit, ent sünnipäeval osalenud viirusekandja. Üritusel osales mitmeid piirkonna, sh avaliku sektori asutustega seotud inimesi," kommenteeris linnapea Anti Allas. "Otsus sündis üksmeelselt allasutuste juhtidega,"