Gerli Lenzi elab Lombardia piirkonnas Lodi asulas, kus on ligi 40 000 kodanikku. Milano jääb linnast 30 kilomeetrit põhjapoole.

Esmaspäeval läks Lenzi pärast kahenädalast pausi taas tööle. "Mu töökoht asub Codognos linnas, mis oli 8. märtsi õhtuni punane tsoon. Sinna ei saanud sisse ega sealt välja, sest 11 kommuuni olid blokeeritud sõjaväelaste ja karabinjeeridega," kirjeldas Lenzi. Kommuunid on Itaalias provintside osad, provintsid moodustavad omakorda maakonnad. Karabinjeeride puhul on tegemist Itaalia sõjaväelise õiguskaitseorganiga.

"Seega olen eilsest tööl, kuigi olukord pole kiita," nentis Lenzi. Kuigi valitsus laiendas karantiini ala, said ettevõtted loa taas tavapäraselt tööd teha. "Ilmselgelt anti luba selleks, et vältida veelgi hullemaid tagajärgi Itaalia majandusele," ütles ta.

Inimesed täidavad Itaalias kohusetundlikult kõiki ettevaatusabinõusid. "Inimestel on maskid peas, desovahendid on kõikjal ja kehatemperatuuri kontrollitakse kaks korda päevas," lisas Lenzi.

"Haigete arv kasvab siiski väga kiiresti ja haiglad lõhkemise piiril ning see just ei rahusta," märkis ta. Lenzi ei pea koroonaviirust gripilaadseks haiguseks. "Olen aru saanud, et koroona ja gripp pole omavahel võrreldavad," selgitas ta. "Positiivne on see, et infot on Itaalias väga palju ning sõna võtavad eksperdid, see tähendab viroloogid ja laboritöötajad. Lisaks annavad valitsused ja muud institutsioonid pressikonverentse isegi mitu korda päevas," rääkis Lenzi.

Töö ja kodu

Itaalias karantiinitingimustes elav Lenzi nentis, et tema hinnangul ongi see ainus võimalus viiruse leviku piiramiseks. "Vanas "punases tsoonis" on pärast kahenädalast karantiini uute haigestunute arv nullilähedane, seega liikumise piiramine töötas. Nüüd kahjuks laiendati piire," ütles ta. Vana karantiinitsoon piiras just Põhja-Itaalia alasid, nüüd laiendati piirkonda tervele riigile.

Poes toidukaubaga probleeme pole, küll tekivad järjekordi ja tormijookse poodidele paanikas inimesed. Lenzi tunneb karantiini mõju just seetõttu, kuna on abikaasa ja pojaga aktiivse eluviisiga, siis nüüd tuleb kodus viibida. "Pidime ära jätma mitmeid üritusi, ka näiteks suusareisi. Praegusel perioodil on meil vaid töö ja kodu," rääkis ta.

Siiski ei kritiseerinud Lenzi karantiini. "Tuleb aru saada, et vaid nii saab viiruse levikut piirata. Tuleb ära jätta kõik kohtumised ja teised plaanid sotsialiseerumiseks. Lapsed on ka suuresti kaugõppel ning paljud töötavad kodust, kui seda lubatakse. Meil kutsutakse kaugtööd "smart working'uks" ehk eesti keeles "targaks töötamiseks"," kirjeldas ta. Kui lapsed haiged pole, käivad inimesed ikka perega väljas jalutamas, õhtud veedetakse ühiselt kodus.