„On olnud ettepanekuid teha muudatused põhiseaduses ja pikendada ametis oleva presidendi, teie alandliku teenri ametiaega. Teha seda selle alusel, et kodanikud hääletavad muudatuse poolt. Aprillis toimub ülevenemaaline hääletamine. Sellisel juhul tuleb välja, et presidendi volitusi pikendatakse alternatiivideta valimiste tulemusena. See on minu arvates samuti väär, pole vaja seda teha,” ütles Putin, vahendab Interfax.

Putini sõnul „peab Venemaa kodanikel igasugustel valimistel, ka riigipea valimistel, alati olema alternatiiv, valimised peavad olema avatud ja konkurentsiga”.

Kui põhiseaduskohus annab positiivse otsuse riigiduuma liikme Valentina Tereškova muudatuse kohta põhiseaduses, mis näeb ette presidendi ametiaegade nullimist, ei ole Putin vastu selle vastuvõtmisele.

„Teine ettepanek (Tereškova oma ametiaegade nullimise kohta – toim) tähendab sisuliselt piirangu kaotamist iga inimese, iga kodaniku, sealhulgas ametis oleva presidendi jaoks ja tal tulevikus valimistel osaleda lubamist. Loomulikult avatud ja konkurentsiga valimistel,” ütles Putin.

„Loomulikult ainult siis, kui kodanikud toetavad sellist ettepanekut, sellist muudatust. Ütlevad „jah” ülevenemaalisel hääletamisel selle aasta 22. aprillil,” rõhutas Putin.

„Põhimõtteliselt oleks selline variant võimalik, aga ühel tingimusel, nimelt kui Vene Föderatsiooni põhiseaduskohus teeb ametliku otsuse, et selline muudatus ei ole vastuolus põhiseaduse – konstitutsiooni põhimõtete ja peamiste sätetega,” lausus Putin.

Tereškova muudatusettepanekus öeldakse, et seaduseelnõus pakutav piirang ühele ja samale isikule kahe presidendi ametiaja näol „ei takista isikul, kes on ja (või) on olnud Vene Föderatsiooni presidendi ametis selle muudatuse jõustumise hetkel, osaleda kandidaadina Vene Föderatsiooni presidendi valimistel pärast nimetatud redaktsiooni lülitamist Vene Föderatsiooni põhiseadusesse muudatusega kehtestatud lubatud arvuks ametiaegadeks sõltumata ametiaegadest, mille vältel nimetatud isik on olnud ja (või) on selles ametis antud muudatuse jõustumise hetkel”.

Riigiduuma toetas põhiseadusemuudatust presidendi ametiaegade nullimise kohta. Poolt oli 380, vastu 43 ja erapooletuks jäi üks riigiduuma liige

„Olen kindel, et tuleb aeg, kui kõrgeim presidendivõim Venemaal ei ole nii öelda nii isikustatud, ei ole seotud konkreetselt mingi ühe inimesega,” ütles Putin oma pöördumises.

Putin ütles, et „kogu meie varasem ajalugu on kujunenud just sellisel viisil ja loomulikult ei saa me seda arvesse võtmata jätta”.

„Ma teadvustan suurepäraselt ka oma isiklikku vastutust riigi kodanike ees,” ütles Putin.

Putin teatas, et Venemaale on absoluutselt vajalik tugev presidendi võimuvertikaal. „Tänane olukord majanduses, julgeoleku sfääris tuletab seda meile veel kord meelde. Eelkõige on see vajalik stabiilsuse jaoks,” jätkas Putin.

Putin märkis, et on olemas alternatiivsed riigikorralduse süsteemid nagu parlamentaarne vabariik. „Meie arengu tänasel etapil ei saa seda meie jaoks kasutada,” lausus Putin.

Putin teatas, et riiginõukogu ja teiste otse rahva poolt mittevalitavate riigiorganite jagamine presidendivolitustega ei ole õige ja see on ohtlik. „Esiteks, sel pole midagi ühist demokraatiaga ja teiseks, see viib ühiskonna lõhenemiseni,” selgitas Putin, lisades, et Venemaa viib see vältimatult kaksikvõimuni.