Tegemist on tõsiseimate meetmetega, mida ükski Euroopa riik on seni olnud valmis koroonaviiruse leviku tõkestamiseks tarvitusele võtma, ja need näevad ette, et alates sellest nädalavahetusest pannakse karantiini enam kui veerand Itaalia elanikkonnast, kirjutab The Wall Street Journal.

Itaalia peaministri büroost tulnud dekreedi kohaselt kästakse inimestel, kes elavad Lombardias, (mille pealinnaks on Milano), ja selle läheduses asuvates riskipiirkondades, „vältida igasugust liikumist regiooni ja sealt välja”.

3. aprillini kestva karantiini jõustamiseks kasutatakse politseijõude, hädaabiteenistusi ning vajadusel ka sõjaväge. Valitsuse korraldusi rikkunud inimesi võib dekreedi kohaselt karistada rahatrahvi või vangistusega.

Valitsus arutas laupäeva õhtul kohalike piirkondade võimudega piirangute üksikasju. Lõplik otsus dekreedi kohta tuli pühapäeva varahommikul ja täielik karantiin peaks jõustuma esmaspäeval, ütles Itaalia ametnik Wall Street Journalile.

Itaalia, kus väljaspool Aasiat on nakatunud koroonaviirusesse kõige rohkem inimesi, demonstreerib sellega, kui kaugele on lääneriigid epideemia ohjeldamisel valmis minema, sh piirama inimeste liikumisvabadust ja tavapärast elukorraldust.

Itaalia valitsuse sammud meenutavad Hiinas tarvitusele võetud meetmeid, mis sundisid umbes 500 miljonit inimest täielikult või osaliselt karantiini minema. Hiina samme näib olevat saatnud edu, sest tuvastatud uute juhtumite arv on valitsuse teatel viimase nädala jooksul järsult vähenenud ja uute juhtumite arv päevas on väiksem kui mitmetes teistes riikides, sh Itaalias.

Täna hommikuse seisuga oli Itaalias 5883 koroonaviirusesse nakatunut ja 233 surmajuhtumit. Itaalia on seni üritanud reageerida mõõdukate piirangutega, näiteks keelata paljud avalikud üritused; enne viimast otsust oli riik kehtestanud karantiini riigi põhjaosas asuvatele väikestele piirkondadele, kus elab umbes 50 000 inimest.

Tänasest alates kavandatud uued meetmed hõlmavad rangeid reisipiiranguid viirusest mõjutatud piirkondades viibivatele inimestele; neil on lubatud lahkuda ainult hädaolukordade ja vältimatute töökohustuste korral.

Valitsuse dekreedi kohaselt palutakse kõigil era- ja avaliku sektori töötajatel võtta pea kuu aega kestva karantiini ajal töölt puhkus, et nad ei peaks kodust lahkuma. Määrus sunnib ka suusakuurordid piirkonnas sulgema. Muuseumid, mis pidid uksed sulgema eelmisel kuul, ent tegid need seejärel uuesti lahti, suletakse korralduse kohaselt taas. Kirikud võivad jääda avatuks, kuid usu- ja tsiviiltseremooniad, sealhulgas matused ja pulmad tuleb ära jätta. Järgnevateks nädalvahetusteks jäävad suletuks nii kaubanduskeskused kui väliturud.

Lombardia piirkondlik valitsus palus keskvalitsusel võtta kasutusele uued drakoonilised meetmed, kuna Lombardia võimuesindajate sõnul ei ole praegu kehtivad isoleerimisvõtted suutnud tõkestada viiruse levikut.

Võimud on kutsunud vanureid üles koju jääma ja kõiki teisi hoidma õues viibimise ajal distantsi teiste inimestega. Kohvikud, baarid ja restoranid on jäänud avatuks, kuid nende klientidel tuleb järgida minimaalse distantsi nõuet (üks meeter), sest vastasel juhul ollakse sunnitud ka need kohad sulgema.

Kuid nakkus- ja surmajuhtumite kiire igapäevane kasv sunnib astuma üha drastilisemaid samme. Värske määrus näeb ette kõigi avalike ürituste keelamist ning ka kinode, teatrite, spordisaalide ja klubide sulgemist.

Valitsus kaalub ka koolide suletuna hoidmise pikendamist kogu riigis kuni 3. aprillini, samal ajal kui suured spordisündmused, nagu kohaliku tippliiga Serie A jalgpallimatšid toimuvad suletud uste taga ehk ilma publikuta.

"Me võidame selle lahingu, kui meie kodanikud suhtuvad sellesse vastutustundlikult ja muudavad oma eluviisi," ütles Itaalia kodanikukaitseagentuuri juht Angelo Borrelli hilisõhtusel pressikonverentsil.

Itaalia valitsus käib riskantsel joonel, üritades ohjeldada viirust, samal ajal majandust lämmatamata - riigi majandusnäitajad olid 2019. aasta neljandas kvartalis negatiivsed ning prognooside kohaselt ei parane ka selles kvartalis, ähvardades riiki majanduslangusega.

10 miljoni elanikuga Lombardia on Itaalia kõige suurema rahvaarvuga, aga ka rikkaim ja arenenuim regioon, mistõttu selle täielikku karantiini panemine lööb tõenäoliselt tõsiselt ka piirkonna majandust.