Kõnealuse kevadkonverentsi meeskonna nimel sõna võtnud Põhja-Eesti Regionaalhaigla (PERH) EMO juhataja, Vassili Novak, kirjutas üritusel osaleda plaaninud isikutele järgmise kirja:

Hea kolleeg!

Regionaalhaigla kõrgema etapi haiglana peab eriti oluliseks oma töötajate tervise hoidmist ning terviseriskide vältimist.

Arvestades covid-19 viirusnakkuse leviku kõrget riski ja asjaolu, et teadaolevalt võib ta levida ka peiteajal, oleme kõrgendatult ettevaatlikud ja rakendame vajalikke meetmeid riskide juhtimiseks.

Kuna me ei soovi seada ohtu erakorralise meditsiini spetsialiste üle kogu Eesti, oleme otsustanud JÄTTA ÄRA 3. aprillil plaanitud iga-aastase XIV Erakorralise meditsiini kevadkonverentsi.

Kõikidele, kes on juba tasunud osavõtutasu, tagastame selle 2. nädala jooksul.

Terviseamet on eelnevalt maininud, et sümptomiteta haigusekandjalt viiruse levimine on "vähetõenäoline". Ametkonna kodulehel on märgitud, et "viirus levib peamiselt lähedasel kontaktil nakkuskahtlase inimesega, kellel on nakkusele iseloomuslikud sümptomid, eelkõige köha". Veebilehel on rõhutatud ka haigust varjavat teadmatuse loori: "kuna viiruse leviku ja selle poolt tekitatud sümptomite osas esineb endiselt ebaselgusi, siis ennetavalt rakendatakse rangemaid meetmeid".

Siiski säilib küsimus - miks tuleb terviseameti poolt üht-, ent PERHi poolt teistlaadi sõnastus?

Terviseameti peadirektor Merike Jürilo märkis Delfile, et ametkonnale teadaolevalt võib väike ajaaken peiteperioodi ja sümptomite ilmnemise vahel tõepoolest eksisteerida. Sellegipoolest jääb terviseamet oma üldisele seisukohale, et kui sümptomid ei ole veel avaldunud, pole ka viirust kandev inimene nakkusohtlik.

"Jätta ära üritus, mida saab ka edasi lükata, et mitte seada ohtu tervishoiutöötajate tervist, on väga mõistlik otsus," kommenteeris Jürilo PERHi toimimist üleüldises võtmes.

Lähemalt on Terviseameti seisukohast võimalik aimu saada videost!