Ameerika Iisraeli avalike suhete komitee (AIPAC) saatis osalejatele reedel kirja, milles hoiatas, et kaks tuvastatud nakatunut jõudsid tuhandete osalejatega kongressile New Yorgist, vahendab The Washington Post.

"Oleme saanud kinnituse, et vähemalt kaks poliitikakonverentsil osalejat New Yorgist on andnud positiivse koroonaviiruse analüüsi," teatas korraldaja oma Twitteri kontol.

Osalenutel palutakse järgida oma tervist ja sümptomite korral võtta ühendust terviseametnikega.

Washingtoni terviseamet ütles reedel avalduses, et teeb AIPAC-iga koostööd, et hoida kohalolnud olukorraga kursis, kuid senine uurimine näitab, et "hetkel pole tuvastatud ohtu konverentsil osalenutele".

"Kõigil kohalviibinutel ja üldsusel on tungivalt soovitatav järgida väljakujunenud ennetusnõuandeid, nagu haigena koju jäämine ja sümptomite ilmnemisel tervishoiuteenuse osutaja poole pöördumine," teatas terviseamet.

Konverentsil osalesid nii USA asepresident Pence kui ka välisminister Mike Pompeo, Senati enamuse liider Mitch McConnell, miljardärist endine New Yorgi linnapea, demokraatide presidendikandidaadiks pürginu Mike Bloomberg ja kümned Kongressi liikmed.

President Kaljulaid kirjutas kolmapäeval oma Facebooki kontol kongressil osalemise kohta, et "see on ilmselt suurim auditoorium, mille ees kunagi esinenud olen – korraldajate hinnangul oli saalis sel hetkel nii umbes 12 000 inimest".

"Jah, siin ei ole nulliga eksitud, kuigi ega lavalt kõiki üle lugeda muidugi jõudnud. Rääkisime peamiselt digi- ja küberteemadel, sest Eesti ja Iisrael on kaks riiki, mis on maailmas selles valdkonnas absoluutses tipus. Lisaks tuli muidugi jutuks ka olukord Lähis-Idas, ameeriklaste pakutud rahuplaan ja Eesti töö ÜRO julgeolekunõukogus," kirjutas president.

President Kaljulaid kohtus Washingtonis ka mitmete ministrite ja president Donald Trumpi administratsiooni kõrgete esindajatega, sh riigipea tütre Ivanka Trumpiga. Seejärel suundus ta New Yorki, kus tal olid ÜRO ja Kolme Mere algatusega seotud kohtumised.

Kaljulaid naaseb Eestisse täna.