Hetkel Itaalia pealinnas viibiv Loone ütles Delfile, et kohalike inimeste seas ei näe ta mingit erilist ärevust koroonaviiruse pärast, küll aga on see nähtavalt hõrendanud turistide ridu.

„Kohad, kus tavaliselt on turistide hordid, on nii tühjad, et tekib küsimus, kas on sõda või olen sattunud Tallinnasse,“ seletas Loone kohapealt.

Aga ka kohalikke on tänavatel tavalisest vähem. „Kell kümme õhtul oli inimesi väljas nii napilt kui Tallinnas. Kõik teavad, et eestlased ju ei käi hilja õhtul väljas, itaallased aga vastupidi just käivad.“

Põhja-Itaalia on teatavasti saanud Euroopa üheks peamiseks koroonaviiruse levimise ja edasikandumise keskuseks. Kuid riigikogulane täheldas, et itaallaste jaoks pole tervisemõjud esimene mure. „Mis puutub kohalike suhtumisse, siis tervise pärast mures ei olda, sest itaallased teavad, et tervisekindlustus kehtib kõigile ja vajadusel saadakse head ravi,“ rääkis Loone.

Mure majanduse pärast

„Aga väga suur mure on juba majanduse pärast. Mitte ainult selle pärast, mis võib juhtuda Itaalias vaid ka mõju üle kogu Euroopale. Teatavasti on Itaalia suur majandus ja kui sellega midagi juhtub, siis mõjutab see ka Euroopat,“ seletas riigikogu Eesti-Itaalia sõprusgruppi juhtiv rahvasaadik.

Loone kinnitas, et tunneb end Roomas absoluutselt turvaliselt. See paistab seal olevat normiks, sest inimesed pole loobunud kohalikele kallist põsemuside andmise ja kallistamine kombest. „Mis puutub kallistamise ja põsemuside andmise keeldu, siis sellest peavad vist enamasti kinni ainult riigiametnikud. Sest ega seda tehes siis keegi tatista. Olen näinud vaid ühte inimest, kes keeldus sellest rangelt,“ sõnas Loone.

„Praegu on ideaalne aeg Rooma külastuseks!“ võttis riigikogulane kohapeal valitseva olukorra entusiastlikult kokku.

Järgmisest nädalast algab taas riigikogu töö ja riigikogulane kinnitas, et kuna ta pole Itaalias ohtlikes piirkondades viibinud ega tunne end haigena, siis naaseb ta Toompeale ega kavatse end Roomast naastes vabatahtlikku karantiini sulgeda.