Täna on presidendivalimiste maratonis niinimetatud superteisipäev, kui eelvalimised toimuvad kokku 14 osariigis. Demokraatide valimisvõidujooksu liider on aga endiselt vasakpoolne senaator Bernie Sanders, vahendab BBC News.

Mõõdukad vabariiklased on kutsunud kiiresti ühinema end demokraatlikuks sotsialistiks nimetava Sandersi vastu, et viimasest ei saaks demokraatide presidendikandidaati, kes hakkaks võitlema praeguse presidendi, vabariiklase Donald Trumpiga.

Teised veel võistlustules olevad kandidaadid on Elizabeth Warren, Michael Bloomberg ja Tulsi Gabbard. Peale viimase on kõik üle 70 aasta vanad.

Minnesota senaator Klobuchar lõpetas oma kampaania ja avaldas toetust Bidenile eile.

„Kui me veedame järgmised neli kuud oma parteid lõhestades ja üksteist rünnates, veedame me järgmised neli aastat vaadates, kuidas Donald Trump meie maad lõhki kisub,” ütles Klobuchar eile õhtul Bideni kõrval seistes.

„Ma otsin liidrit, ma otsin presidenti, kes teeb seda, mis on meie jaoks parim,” ütles teisel Bideni üritusel pühapäeval kandideerimisest loobunud Buttigieg.

77-aastane Biden ütles ajakirjanikele, et 38-aastane Buttigieg meenutab talle tema 2015. aastal surnud poega Beaud.

Koos Bideniga näitas end laval ka endine kongresmen O’Rourke, kelle kandideerimine lõppes juba mullu novembris.

Klobuchar ja Buttigieg võitlesid koos Bideniga samade pragmaatiliste tsentristlike valijate eest. Mõlemad astusid kõrvale pärast Bideni ülekaalukat võitu Lõuna-Carolinas viimasel nädalavahetusel.

Eile avaldasid Bidenile toetust ka president Barack Obama riikliku julgeoleku nõunik Susan Rice, endine senati fraktsiooni juht Harry Reid ja mitmed kongressi liikmed.

Kandideerimas on endiselt ka New Yorgi endine linnapea, miljardär Bloomberg, kes apelleerib samuti mõõdukatele valijatele. Täna esmakordselt eelvalimistel osalev Bloomberg on oma kampaaniasse investeerinud üle poole miljardi dollari.

Eile ütles Bloomberg Fox Newsile, et demokraatide kandidaat võidakse lõpuks valida „hobusekauplemisel” parteikongressil juulis Milwaukees.

Eile Minnesotas kampaaniat teinud Sanders kutsus rivaalide toetajaid enda kampaaniaga ühinema.

Establishment on närviline, mitte sellepärast, et me ei suudaks Trumpi lüüa, vaid sellepärast, et me teeme seda,” ütles Sandersi kampaaniamänedžer Faiz Shakir.

Eile õhtul Põhja-Carolinas esinenud Trump püüdis seada kahtluse alla Bideni vaimset tervist. Trumpi väitel on Biden nimetanud superteisipäeva superneljapäevaks ja kinnitanud teledebatil, et alates 2007. aastast on relvavägivallas hukkunud 150 miljonit inimest.

Trump ütles, et kui Biden pääseb Valgesse Majja, „panevad nad ta hooldekodusse ja riiki hakkavad juhtima teised inimesed ja nemad on supervasakpoolsed radikaalsed hullud”.

Esimese nelja eelvalimise järel juhib Sanders 60 delegaadiga. Bidenil on neid 54 ja Warrenil kaheksa.

Superteisipäeval läheb jagamisele 1344 delegaati. Valimised toimuvad Californias, Texases, Virginias, Massachusettsis, Tennessees, Alabamas, Arkansases, Oklahomas, Minnesotas, Vermontis, Colorados, Utah’s, Põhja-Carolinas ja Maine’is ning ka Ameerika Samoal.