Viirus on levinud kõigile mandritele peale Antarktika. Suured nakkuskolded on nüüd lisaks Hiinale Lõuna-Koreas, Iraanis ja Itaalias ning teised riigid püüavad meeleheitlikult sama saatust ära hoida, vahendab CNN.

Väljaspool Mandri-Hiinat on teatatud 172 surmajuhtumist ja üle maailma on kokku surnud 3115 inimest.

Mitmed riigid on muu hulgas sulgenud koole, soovitanud töötada kodust ning tühistanud või piiranud avalikke üritusi.

WHO on seni hoidunud haiguspuhangut ülemaailmseks pandeemiaks klassifitseerimast, aga on hoiatanud, seda võidakse teha lähitulevikus.

„Epideemia tundmine ja mõistmine on esimene samm sellest jagusaamiseks. Me oleme COVID-19-ga kaardistamata territooriumil. Me ei ole kunagi varem näinud hingamisteede patogeeni, mis on võimeline kogukonnas üle kanduma, aga mida saab õigete meetmetega ka kontrollida,” kirjutas Ghebreyesus Twitteris.

Mandri-Hiinas on seni tuvastatud vähemalt 80 151 nakatumis- ja 2943 surmajuhtumit. Väljaspool Hiinat näib aga viirus nüüd levivat kiiremini, sest Hiinas näitab haiguspuhang osaliselt stabiliseerumise märke. Ghebreyesus ütles eile, et viimase 24 tunni jooksul teatati väljaspool Hiinat pea üheksa korda rohkematest COVID-19 juhtumitest kui Hiinas.

Hiina Riikliku Tervishoiukomisjoni andmetel kasvas kinnitatud nakatumisjuhtumite arv Hiinas eile 125 võrra. Neist 114 tuvastati Hubei provintsis, mille pealinn on Wuhan, kust viirus alguse sai.

Lõuna-Korea võimud teatasid täna, et tuvastatud on üle 4800 nakatumise ja surnud on 28 inimest.

Itaalia võimud on teatanud vähemalt 1835 nakatunust ja 52 surmast.

Iraan on teatanud vähemalt 1500 nakatunust ja 66 surmast. Surnute hulgas on ka Iraani kõrgeima juhi, ajatolla Ali Khamenei nõunik.

Mitmed Iraani naaberriigid on astunud samme viiruse leviku takistamiseks, sealhulgas sulgenud piiri Iraaniga.

Euroopa võimud on samuti ettevaatusabinõud tarvitusele võtnud. Mitmed riigid ei luba suuri rahvakogunemisi ning on suletud avalikku ruumi, näiteks Louvre Pariisis või La Scala ooperimaja Milanos. Ära jäeti Pariisi poolmaraton. Prantsusmaal soovitas üks ametnik loobuda kahe põsesuudlusega tervitamisest.

Euroopa Liidu häiretase tõsteti koroonaviiruse tõttu mõõdukast kõrgeks, teatas Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen eile. Euroopa Liidus on kokku üle 2000 nakatumisjuhtumi, millest enamik Itaalias.

Ka USA-s on nakatumiste arv kasvanud üle saja. Uusi patsiente lisandus eriti Washingtoni osariigis, kus kuus inimest on ka surnud. Neli neist olid Seattle’i lähedal Kirklandis asuva hooldekodu elanikud.

Meetmeid võtavad kasutusele ka erafirmad. Twitter palus oma töötajatel töötada kodust, Carnival Cruises muutis oma ristluslaevade teekonda ja korvpalliliiga NBA palus mängijatel mitte võtta fännidelt vastu esemeid autogrammide andmiseks ega lüüa nendega käsi kokku.

USA president Donald Trump ütles eile, et kaalub endiselt täiendavaid reisipiiranguid suurte nakkuskolletega riikide inimestele. Koroonaviiruse töögrupi juhiks määratud asepresident Mike Pence ütles, et reisihoiatused on antud Itaalia ja Lõuna-Korea kohta ning sealt saabuvaid inimesi kontrollitakse korduvalt. Siiski teatas Pence, et koroonaviirus ei kujuta endast ameeriklaste jaoks suurt ohtu.