Läinud pühapäeval suleti Eestimaa lõunapiiril paiknev Krabi kool, millest jäid "ula peale" mitmed koolilapsed - nii mõnigi erihoolt vajav noor pole endale viimaseks õppeveerandiks koolikohta leidnud.

Eelmise nädalavahetuse seisuga oli säärases seisus õpilaste arvuks kolmteist. Nii väitis kahe Krabi koolis õppinud lapse ema Katrin Pudersell, kes on küll oma võsukestele sobiva variandi uute õppekohtade näol leidnud, ent on otsustanud teiste Krabi kooli õpilaste vanematega suheldes võtta probleemi teadvustamise enda kätte.

Pudersell arvab, et paslik oleks uurida asja nädala lõpu poole, kui koolides on kohal käidud ja esmased tagasisided saadud.

"Ei oska öelda, kas number on väiksem või suurem," kommenteeris Pudersell eilse seisuga Delfile ripakil olevate laste arvu. "Hetkel on tegelikult veel vara selle kohta küsida: inimesed on alles käinud ning saanud esmase tagasiside. Paslik oleks uurida seda nädala lõpu poole, kui koolides on kohal käidud, esmased tagasisided saadud ning teadakse, kuhu võeti laps vastu ja kuhu mitte."

Miks märkis haridus- ja teadusministeeriumi välishindamisosakonna juhataja Kristin Hollo möödunud nädalavahetusel, et ilma koolikohata laste arv on Puderselli esitletust poole väiksem - kõigest kuus?

"See on ses mõttes küsimus, et kust poolt vaadata," märkis Pudersell. "Ma arvan, et ministeerium loeb tõenäoliselt lahendatuks ka need juhtumid, kus öeldi õpilasele, et ta võiks sinna või tänna kooli minna, vaatamata ja analüüsimata, kas kool sobib või kas kool on võimeline last vastu võtma."

Puderselli silmis võib vabalt juhtuda sedasi, et õpilane võis ju nendesse n-ö kokkulepitud koolidesse vaatama minna, ent välja pruukis tulla tõsiasi, et õppeasutusel pole tegelikke vahendeid temaga tegelemiseks. "Selle võimekuse loomine võtab ka oma aja, inimeste palkamine ei käi üleöö," sõnas lapsevanem.

Ministeeriumi ämber

Kui HTM-ist öeldi, et lõplik vastutus lasub siiski lapsevanematel, ei näe Pudersell, et antud olukorras oleks ükski lapsevanem kuidagiviisi süüdi.

Rumalused on tehtud, aga ministeerium neid ei tunnista.

"Ilmselge on see, et rakendamise tähtajaga on ministeeriumi poolt ämbrisse astutud," ütles Pudersell. "Ei arvestatud, et tegemist lastega, kel pole nii lihtne kooli leida. Ei arvestatud, et vaheajal polnud koolides selleks protsessiks vajalikke inimesi kohal. Ja nii ongi. Ministeeriumi spetsialistid ei osanud neid asju oma kabinetivaikuses ette näha. Ega nad ei tulnud ju küsima ka."

Tema öeldu kohaselt on täielikult tegemist ministeeriumipoolsetest vigadest koosneva leemega, mida lapsevanemad nüüd "rõõmsalt söövad, nägu naerul". Puderselli sõnutsi on hetkel mures olevad lapsevanemad teinud kõik endast oleneva, et lastele uus koolikoht leida, ent eelnevalt loetletud põhjustel on jäänud nende käte haare lühikeseks. "Rumalused on tehtud, aga nemad neid ei tunnista," vihjas Pudersell ministeeriumi seisukohavõtule, mille kohaselt on nad endi silmis olukorraga rahuldavalt toime tulnud.

Ministeerium: koolikohad on loodud ja pakutud

"Kuna kõikidele lastele ja lapsevanematele on õppekohti pakutud, ei saa rääkida olukorrast, kus koolikohta ei ole," ütles Delfile haridus- ja teadusministeeriumi kommunikatsiooniosakonna nõunik Jelena Zemskova. "Koolikohad on loodud ja pakutud, kuid lapsevanemal on valikuvabadus, millise kooli kasuks otsustada."

Ministeeriumi andmetel on enamike Krabi kooli endiste õpilaste koolivalikud kinnitatud. Mõne lapse osas puudub omavalitsusel info lapsevanema koolivaliku otsuse kohta ning on ka lapsevanemaid, kes andsid teada, et otsivad enda lapsele sobiva koolikoha ise. Ülejäänutega jätkavad kohalikud omavalitsused ning võimalikud tulevased koolid kohtumisi ja läbirääkimisi selle nädala jooksul.

Asutusest märgiti, et koos kohalike omavalitsustega on nad pakkunud kõigile Krabi kooli õpilastele ja vanematele valikuvõimalusi uue koolikoha osas. Nende sõnul on pakutud õpilase eripära arvestades erinevaid koole: lisaks elukohajärgsetele koolidele ka õpilaskoduga koole, riigikoole, erakoole, koole tuge vajavatele õpilastele. Samuti väitis HTM, et koolid on koostöös kohalike omavalitsustega valmis tegema õpilaste vajadustele vastavaid kohandusi.