USA endine asepresident Biden võitis Lõuna-Carolinas otsustavalt, kogudes pea 50% kõigist häältest, edestades sellega kindlalt oma peamist konkurenti Bernie Sandersit.

Vasakpoolne Sanders tuli Lõuna-Carolinas - neljas USA osariik, kus demokraatidel on võimalik otsustada, kellest peaks tänavustel valimistel saama vastaskandidaat vabariiklasest president Donald Trumpile - teisele kohale ja püsib üldarvestuses endiselt juhtpositsioonil.

Veel 14 osariiki hääletavad tuleva nädala nn superteisipäeval, mil tõotab saada oluliselt selgemaks, kes erakonna nominendiks saab, sest loosi läheb enam kui kolmandik kõigist delegaatidest, keda on vaja võiduks suvisel parteikongressil.

Tegemist on esimese eelvalimiste võiduga Bideni jaoks, kes pürgib juba kolmandat korda viimastel aastakümnetel USA presidendiks.

Võidukõnes ütles 77-aastane Biden: "Mõni päev tagasi kuulutasid ajakirjandus ja asjaosalised selle kandidatuuri surnuks. Tänu teile kõigile - Demokraatliku Partei südamele - me nüüd just võitsime ja seda suurelt."

Joe Biden võitis 48,4% häältest, edestades Sandersit, kes sai 19,9% valijate toetuse, ja miljardäri riskifondide haldurit Tom Steyerit, kellel õnnestus koguda 11,3% häältest. Viimane teatas eile õhtul, et loobub presidendiks pürgimast, suutmata hoolimata kulukast kampaaniast haarata ühtki delegaati.

Asepresident Biden oli seadnud suured lootused tugeva tulemuse saavutamiseks lõunaosariigis pärast kehva esinemist erakonna eelvalimistel Iowas, New Hampshire'is ja Nevadas. Ta mainis regulaarselt oma tugevat toetust afroameeriklaste seas ja küsitluste kohaselt aitas tema ülekaalukale võidule kaasa osariigis populaarse mustanahalise kongresmeni James Clyburni toetus.

Võit lubab Bidenil asuda seisukohale, et ta on parimal positsioonil olev mõõdukas demokraat, kes võiks Trumpi vastu novembris kandideerida. Oma võidukõnes ründas Biden vasakpoolset Sandersit, tema nime nimetamata. "Inimesed, võita suurelt või kaotada - see on valik," sõnas ta. "Enamik ameeriklasi ei taha revolutsiooni (nagu lubab Sanders). Nad tahavad enamat kui lubadusi. Nad tahavad tulemusi."

Juba kolme päeva pärast toimuval superteisipäeval võib kogu pilt aga muutuda. Oma hääle annavad siis 14 osariiki, sh suurte delegaatide arvuga Texas ja California, kus seniste arvamusküsitluste kohaselt juhib selgelt Sanders.

Teisipäeval asub esimest korda võitlustulle ka New Yorgi miljardär Michael Bloomberg, kes tsentristlikuma kandidaadina võib röövida hääli just samuti mõõdukalt Bidenilt.