Viirusepuhang Seattle'i äärelinnas Kirklandis asuvas hooldekodus viis USA valitsuse reaktsiooni juhtiva asepresidendi Mike Pence'i laupäeval teatama otsusest kehtestada reisikeeld Iraanile ja seadma sisse karmimad hoiatused Itaaliasse ja Lõuna-Koreasse reisimise osas, vahendab uudistekanal The Guardian.

USA president Donald Trump ütles, et juhtumeid on tõenäoliselt rohkem kui hetkel teada ja ta kaalub täiendavate piirangute kehtestamisest, sealhulgas USA-Mehhiko piiri sulgemist vastusena koroonaviiruse levikule.

Väidetavalt oli ohver nõrga immuunsüsteemiga inimene ja puuduvad tõendid selle kohta, et ta oleks välismaale reisinud või et tal oleks olnud sidemeid kellegagi, kes oleks välismaal käinud. Washingtoni osariigi tervishoiuametnike sõnul ilmnesid ka teistel hooldekodu elanikel ja mõnedel töötajatel „mingisugused sümptomid”, kuid neid pole veel diagnoositud.

USA-s on viimase seisuga teada kokku 60-st juhtumist.

Trump püüdis laupäeval ameeriklasi ja maailmaturge rahustada, öeldes, et tugeva tervisega ameeriklased peaksid viirusesse nakatumise korral kosuma. „Oleme võtnud tarvitusele kõige agressiivsemad meetmed koroonaviirusega silmitsi seismiseks,” ütles ta. „Meie riik on igaks olukorraks valmis. Paanikaks pole üldse põhjust.”

Tai riiliku haigustõrjeosakonna esindaja teatas pühapäeval 35-aastase mehe surmast seoses Covid-19-ga, samal ajal kui Lääne-Austraalia haiglas suri 78-aastane mees, kes nakatus kruiisilaeva Diamond Princess pardal. Tema abikaasa on endiselt koroonaviiruse tõttu haiglas.

Mujal maailmas teatas Iirimaa oma esimesest koroonaviiruse juhtumist, nagu ka Ecuador ja Luksemburg. Mehhiko teatas veel kahest juhtumist, mis viis riigis koguarvu neljani, ja Brasiilia teatas oma teisest juhtumist.

Itaalia ja Prantsusmaa otsustasid laupäeval kehtestada suurtele avalikele kogunemistele ranged keelud, tundes muret pärast seda,k kui mõlemas riigis tõusis viimase ööpäevaga järsult koroonaviirusesse nakatunute arv.

Üks keelu esimesi ohvreid oli täna toimuma pidanud Pariisi poolmaraton, mis tühistati, samal ajal kui Cannes'is toimuma pidanud kinnisvarainvestorite nelja-päevane suurüritus lükati edasi juunisse.

Itaalias tühistati sel nädalavahetusel viis suurt jalgpallimatši. Mängud hõlmavad ka Itaalia klubijalgpalli kõrgeima liiga Serie A tabeli matši Inter Milani ja Juventuse vahel. Kohtumised pidid toimuma suletud uste taga pärast seda, kui Itaalia valitsus keelas Covid-19 leviku peatamiseks avalikud kogunemised. Jalgpallisõpradele vastutulekuks otsustasid korraldajad lükata matšid edasi 13. maini – mil publik saaks loodetavasti taas osaleda.

Tänaseks on üle Itaalia teada enam kui tuhandest nakatunust. Itaalia põhjapoolsetes piirkondades, mis on Euroopa halvima haiguspuhangu epitsentriks, andsid ametivõimud laupäeval korralduse jätta koolid ja ülikoolid veel vähemalt nädalaks suletuks.

Hiina teatas pühapäeval uute nakatunute arvu kasvust - 573 uut haigusjuhtu - see on suurim ööpäevane kasv sel nädalal. Tervishoiuasutused kinnitasid pühapäeval 35 uut surma, mida on vähem kui päev varem (47). Lõunaprovintsis Guangxis suri 32-aastane arst Zhong Jinxing, kes teadaolevalt oli 33 päeva järjest töötanud. Teine arst, 55-aastane Jiang Xueqing, suri pühapäeval pärast nakatumist Covid-19-sse, teatas riigimeedia.

Prantsusmaal teatasid võimud laupäeval 16 uuest haigestunust. „Kõik siseruumides enam kui 5000 inimese osalusel toimuvad avalikud kogunemised tuleb ajutiselt ära jätta,” ütles tervishoiuminister Olivier Véran.

Ta soovitas inimestel ka hoiduda põsesuudlusest – prantslastele omasest tervitusviisist. Täna hommikuse seisuga oli Prantsusmaal teada 73-st viirusejuhtumit (reedel 57-st): neist 59 on endiselt haiglas, kaks on jätnud oma elu ja 12 on tervenenud, lisas Véran.

Tänaseks on juhtumitest teatanud enam kui 50 riiki ja Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) on hinnanud haiguspuhangu ülemaailmse riski väga kõrgeks, tõstes riskihinnangu kõrgeimale tasemele.

Ülemaailmselt on teada hinnanguliselt 87 000 juhtumist ja 2900 surmast. Viirus on avastatud vähemalt 59 riigis, kuigi WHO ütles reedel, et koroonaviiruse leviku peatamine on endiselt võimalik, ent nõuaks levikuahela katkestamist.

Aserbaidžaan teatas laupäeval, et sulges kaheks nädalaks oma piiri Iraaniga. Iraanis hukkunute arv – 43 inimest 593-st juhtumist - on kõrgeim näitaja maailmas, ulatudes 7%-ni, mis on oluliselt suurem kui teistes riikides. Andmed on teinud muret WHO ekspertidele, kes kardavad, et Iraan võib vassida juhtumite arvude kohta.

Lõuna-Korea on samuti teatanud „kriitilisest hetkest“ võitluses viiruse leviku vastu pärast seda, kui riigis avastati ühe päeva jooksul 813 uut juhtumit. Jaapani Hokkaido saarel kuulutati samal ajal välja kolmenädalane eriolukord, mis võimaldab rakendada mitmesuguseid meetmeid virulentse haiguspuhangu aeglustamiseks.