Teavet on jagatud president Donald Trumpi ja väikese hulga seadusandjatega, kirjutavad oma allikatele toetudes ajalehed The New York Times, Washington Post ja Wall Street Journal.

Teadaolevalt peeti vajalikuks korraldada senaator Sandersi teavitamiseks briing piisavalt veenvaks peetud luureandmete põhjal, ütles üks ametnikest Wall Street Journalile. Teabe kohaselt ei ulatu venelaste püüded Sandersit aidata 2016. aastal Trumpi kampaania toetamiseks korraldatud operatsioonide ulatuseni, väitis ta.

Ajakirjanikega reedel rääkides tunnistas Sanders, et seesugune briifing tõepoolest toimus, kuid ei olnud selge, millist rolli Venemaa valimistel mängida proovib.

“Meile öeldi, et Venemaa ja võib-olla ka teised riigid sekkuvad kampaaniasse,” ütles Sanders ajakirjanikele Californias Bakersfieldis. “Ja vaadake, siin on sõnum Venemaale: “Hoidke Ameerika valimistest eemale!”, ning presidendina teen ma vajaliku, et nad seda ka teeks.”

“2016. aastal kasutas Venemaa meie riigis lõhestatuse külvamiseks interneti-propagandat ja minu arusaam on, et nad teevad seda uuesti 2020. aastal. Mõned meie kampaaniale omistatud inetud asjad internetis ei pruugi olla pärit tõelistelt toetajatelt.”

Oponendid on kritiseerinud Sandersit, et tema häälekad toetajad sotsiaalvõrgustikes on süstinud toksilist retoorikat demokraatide valimiskampaaniasse. Kolmapäeval Las Vegases toimunud teledebatil süüdistas Sanders kaudselt Venemaad, öeldes, et on võimalik, et kurjade kavatsustega jõud üritavad sotsiaalmeediat manipuleerida, süütamaks demokraatide vahel lahkarvamusi.”
“Me kõik mäletame aastat 2016 ja seda, mida me mäletame, on venelaste ja teiste püüdlused meie valimistesse sekkuda ja meid lõhestada,” ütles senaator Sanders. “Ma ei ütle, et see juhtub, kuid see ei šokeeriks mind.”

USA luureametnikud ütlesid eelmisel nädalal kongressi liikmetele ka seda, et Venemaa sekkub USA 2020. aasta presidendivalimiste kampaaniasse eesmärgiga tekitada kahtlusi valimiste aususes ja toetada president Donald Trumpi tagasivalimist.

Vaatamata Trumpi skepsisele Venemaa püüdlustes kahjustada Ameerika demokraatiat, on tema administratsiooni ametnikud korduvalt hoiatanud, et Venemaal on jätkuvad plaanid sekkuda USA valimistesse ja edendada lõhestumist ameeriklaste vahel, mis on osa strateegilisest eesmärgist kahjustada USA positsiooni maailmas.

FBI ja sisejulgeolekuministeerium keeldusid reedel teemat kommenteerimast.