Austraalia seadusandliku kogu luure- ja julgeolekukomitee saadikud pidid Suurbritanniat väisama järgmisel kuul, ent viimaste teadete kohaselt lükati reis diplomaatiliste lõhede tõttu edasi.

Otsus järgnes Suurbritannia kaebusele seoses kõrgetasemeliselt kohtumiselt ajakirjandusse lekkinud üksikasjadega, mis puudutasid Hiina elektroonikatootja Huawei küsimust.

Austraalia teatas hiljuti, et ei luba Hiina telekommunikatsioonigigandil järgmise põlvkonna 5G mobiilside internetivõrkude ehitamisest osa võtta, samal ajal kui Suurbritannia otsustas, et hoolimata Washingtoni survest ja hoiatustest, võib ettevõte seal 5G-võrgu loomisel endiselt osaleda.

Eelmisel nädalal külastas Suurbritannia välisminister Dominic Raab Austraaliat, kus ta kohtus ka parlamendi luurekomitee liikmetega.

Ajalehel Sydney Morning Herald õnnestus saada ülevaade kohtumisel arutatust. Teadaolevalt sai Raab kuulda teravat kriitikat Suurbritannia otsuse suhtes, muu seas, et Austraalia on Londoni otsuses väga pettunud.

Dominic Raab ja Austraalia välisminister Marise Payne

Austraalia meedia teatel ajendas see Ühendkuningriigi Austraalia ülemvolinikku Vicki Treadelli esitama ametlikku kaebust kahe Austraalia parlamendikomisjoni juhi suhtes.

Austraalia ja Suurbritannia on mõlemad osa luureliidust Five Eyes, kuhu kuuluvad ka USA, Uus-Meremaa ja Kanada.

Austraalia parlament kinnitas laupäeval, et saadikute reis Suurbritanniasse lükati edasi, kuid põhjendas seda asjaoluga, et Suurbritannia vastav parlamendikomisjon tuleb veel ametisse nimetada.

Sydney Morning Heraldi teatel ütles Austraalia luurekomitee aseesimees Anthony Byrne kohtumisel Raabiga, et lubada Hiinal ehitada Suurbritanniasse 5G telekommunikatsiooni infrastruktuur tähendab sama, mis lubada seda teha Venemaal.

"Kuidas te tunneksite, kui venelased looksid infrastruktuuri teie enda võrkudesse? Just nii tunneme meie Huawei suhtes," öelnud Byrne'i Raabile.

USA kõrgemad ametnikud süvendasid laupäeval Saksamaal Münchenis toimuval rahvusvahelisel julgeolekukonverentsil oma kriitikat Huawei suhtes. USA kaitseminister Mark Esper hoiatas, et sellised alliansid nagu NATO on ohus, kui Euroopa partnerid kasutavad Huawei tehnoloogiat oma 5G võrkudes.

Suurbritannia on andnud Huaweile ainult osalise juurdepääsu oma 5G-võrgule, keelates sel osaleda protsessi "tundlikes osades", mida tuntakse tuumana. Sellegipoolest pole Austraalia ja USA otsusega rahul.

Washington on väitnud, et Huawei seadmed võivad anda Hiina riigile võimaluse luurata "tagauste" kaudu Lääne järele. Huawei ise lükkab kategooriliselt tagasi väited, et kujutab mingilgi moel julgeolekuohtu.