11. veebruari kuupäeva kandvas kirjas nõuab haridusministeerium, et Harvardi ülikool avaldaks andmed lepingute ja kingituste kohta Iraanist, Venemaalt, Saudi Araabiast, Hiinast ja Katarist, teatas WSJ. Samuti teatas haridusministeerium, et Yale jättis avaldamata vähemalt 375 miljoni dollari väärtuses välisrahastust, ja nõudis andmeid annetuste kohta Hiinast, Saudi Araabiast, Katarist ja mujalt, vahendab CNN.

Haridusministeerium võib teha asja kohta ettekande justiitsministeeriumile, kui ülikoolid ei avalda nõutud informatsiooni, teatas WSJ.

Valitsusametnikud süüdistavad USA kõrgharidusinstitutsioone raha vastuvõtmises välisriikide kodanikelt, valitsustelt ja ettevõtetelt, kes võivad püüda levitada propagandat, selgub WSJ-i nähtud dokumendist.

WSJ-i sõnul nimetas haridusministeerium ülikoole „miljardite dollarite paljurahvuselisteks ettevõteteks, mis kasutavad läbipaistmatuid fonde, välismaal asuvaid filiaale ja muid keerulisi õiguslikke struktuure tulu saamiseks”.

WSJ-i andmetel on haridusministeeriumi uurimise käigus leitud, et USA ülikoolid on jätnud raporteerimata 6,5 miljardi dollari väärtuses välisfinantseeringuid.

Harvardi ülikooli professor ja veel kaks Hiina kodanikku said hiljuti föderaalsüüdistuse kolmes erinevas juhtumis väidetavas valetamises USA-le oma seotuse kohta Hiina valitsusega.

USA föderaalvõimude teatel toovad need juhtumid esile jätkuva ohu, mida kujutab endast Hiina, kes kasutab ebatraditsioonilisi informatsiooni kogujaid nagu ülikoolide inimesi ja teadlasi USA teadus- ja tehnoloogiasaladuste varastamiseks.

Harvardi keemia- ja keemilise bioloogia osakonna juhatajat, 60-aastast Charles Lieberit süüdistatakse valetamises selle kohta, et ta töötas mitmete Hiina organisatsioonide heaks ja kogus neilt sadu tuhandeid dollareid.