President Kersti Kaljulaid otsustas täna väljakuulutamata jätta pensionisüsteemi reformeeriva seaduse, mis riigikogu eelmisel nädalal vastu võttis. Ta põhjendas, et seadusemuudatus riivab tema hinnangul põhiseadust ning otsustas selle riigikogule tagasi saata.

Just Isamaa initsiatiivil ja eestvedamisel riigikogus ja valitsuses toetuse saanud pensionireformi tagasi lükkamise põhjendust aitas presidendil vormistada vandeadvokaat Madis Päts, kes on kandideerinud Isamaa nimekirjas kohalike omavalitsuste ja riigikogu valimistel aastast 2013.

Isamaa esimees ja pensionireformi põhiline autor Helir-Valdor Seeder ütles 2018. aasta oktoobris, et Päts on Isamaaga juba pikemat aega koostööd teinud ja nende hulka väga teretulnud.

"Isamaa on seisnud kõhklusteta Eesti Vabariigi vaimse ja õigusliku järjepidevuse, õigusiigi ning kaasaegse demokraatliku riigi- ja ühiskonnakorralduse eest. Seetõttu on Isamaa erakond Madis Pätsi jaoks igati õige valik," ütles Seeder toona.

Pensionireformi seadus läheb nüüd tagasi riigikokku, kus tõenäoliselt võetakse muutmata kujul jälle vastu, misjärel on presidendil võimalik seadus kas vastu võtta või riigikohtule menetlemiseks saata.