Eesti riigiprokuratuur teatas täna, et aitasid koos kapoga õigusabipalve raames Läti kolleege rahvusvahelise sanktsiooni rikkumise uurimisel. Läti palus Eestilt abi seoses menetlustoimingutega Eestis.

Läbiotsimisi viidi läbi nii Tallinnas kui Riias, vahendab Läti Delfi, sealhulgas Riias BMA ruumides.

"Kapo viis õigusabipalve raames palutud menetlustoimingud läbi eile ning edastab kriminaalmenetluses vajaliku teabe Läti õiguskaitseasutustele. Menetlustoimingud puudutavad ärilist tegevust, menetlustoiminguid ei teostata meediategevuse ega selle sisu suhtes," ütles riigiprokuratuuri pressiesindaja Olja Kivistik.

Toimingud viidi läbi kriminaalmenetluse käigus, mis algatati 2019. aasta 19. detsembril. Kriminaalmenetlus algatati Euroopa Liidu kehtestatud sanktsiooni rikkumise eest.

Läti riiklik julgeolekuteenistus (VDD) teatas, et eile päeval viidi Riias ja selle lähiümbruses ning samuti Tallinnas läbi kahtlustatavatega seotud objektidel mitu läbiotsimist, mille käigus saadi hulgaliselt dokumente ja andmekandjaid.

Uurimise käigus saadud teave tekitab kahtlusi, et isikute grupp on eelneva kokkuleppe alusel andnud juurdepääsu suurele hulgale rahalistele ja majanduslikele ressurssidele isikule, kelle suhtes kohaldatakse Euroopa Liidu sanktsioone tegude eest, mis kahjustavad Ukraina territoriaalset terviklikkust, suveräänsust ja iseseisvust.

Üks kahtlusalune on ka BMA kaasomanik ja juhatuse esimees Oleg Solodov.

Firmas.lv andmetel omab 50 protsenti ettevõtte aktsiatest Läti kodanik Solodov, ülejäänud 50 protsenti kuulub Venemaa kodanikule Aleksei Plušonovile. Solodov on olnud BMA juhatuse esimees alates selle asutamisest 2007. aastal. Plušunov on ka temaga koos laual.

Praegusel hetkel on kahtlusaluse staatuses kaks inimest. Nende vastu on tarvitusele võetud tõkendid, mis ei ole seotud vabadusekaotusega.

Veel mitme inimese kohta on alustatud kriminaalmenetlust. Sanktsioonide rikkumise eest võib karistada kuni kaheksa-aastase vangistusega.

BMA turundusjuht Sindija Frīdenberga selgitas, et valdusfirma hoidub Läti riikliku julgeolekuteenistuse otsingute kommenteerimisest. "Saame kinnitada, et BMA teeb kõigil juhtudel koostööd riigi ja teiste ametkondadega, kui laekub asjakohaseid teabenõudeid," vastas ta.

Rahvusvahelist õigusabi andev riik menetluse kohta detailset teavet jagada ei saa, kuna õigusabi andjal ei ole iseseisvat menetluse kommenteerimise õigust, ütles Eesti riigiprokuratuur.

BMA

Meediakontserni Baltic Media Alliance (BMA) peakontor asub Riias. Kokku hõlmab BMA 25 telekanalit Baltikumis. Ettevõte toodab kohalikke televisiooniuudiseid Lätis ja Eestis. Kontserni kuuluvad näiteks PBK, PBK muusikakanal, reklaami- ja meediaagentuur REN TV Baltic, telekanali Tem LV levitaja, kirjastus Print Media, ajalehed MK Lativija ja MK Estonia.

BMA-le kuulub BMA Estonia OÜ, mis on muuhulgas AS-i Postimees Grupp reklaamipartner. BMA Estonia OÜ on omakorda propagandakanali PBK omanik.

Postimees ja BMA Estonia telekanalite reklaamimüük

Möödunud aasta augusti alguses teatas Postimees Grupp, et võtab alates et võtab alates järgmise aasta 1. jaanuarist üle BMA Estonia OÜ telekanalite reklaamimüügi Eestis. Ühtekokku pidi Postimees hakkama müüma reklaami neljale venekeelsele telekanalile, sealhulgas kurikuulsale PBK-le.

Postimehe toimetus on olnud PBK suhtes läbivalt kriitiline ja Postimees ning PBK omanikfirma Baltic Media Alliance on Postimehe artiklitest tekkinud tülisid lahendanud ka pressinõukogus. Toonane juhatuse otsus tekitas seetõttu Postimehe toimetuses tugevat vastuseisu.

Viiendal augustil vahendas ERR, et Postimees Grupi juhatuse esimees Andres Kull kinnitas, et Postimees Grupp teeb ettepaneku BMA Estonia OÜ-le, et see võtaks PBK välja telekanalite nimekirjast, kellele Postimees Grupp reklaamimüüki tegema hakkaks.

15. augustil ütles Postimees Grupi toonane juhatuse esimees Andres Kull Delfile, et grupp loobub siiski kogu Vene telekanalite reklaamimüügi projektist.

31. oktoobril vaadati otsus uuesti ümber. Toonane Postimees Grupi juhatuse esimehe kohusetäitja Andrus Raudsalu kinnitas ettevõte hakkab siiski Vene telekanalite reklaamimüügiga tegelema, kuigi augusti keskel loobuti sellest toimetuse vastuseisu tõttu.