Erakondlik lõhestumine paljastus väga selgelt: vabariiklased skandeerisid „Veel neli aastat”, aga esindajatekoja spiiker Nancy Pelosi rebis pärast Trumpi esinemise lõppemist tema kõne väljatrükitud versiooni tükkideks, vahendab Associated Press.

„Ameerika vaenlased on jooksus, Ameerika varandus kasvab ja Ameerika tulevik särab eredalt,” kuulutas Trump. „Vaid kolme lühikese aastaga oleme me purustanud Ameerika allakäigu mentaliteedi ja oleme tõrjunud Ameerika saatuse pisendamise. Me liigume edasi tempos, mis oli kujuteldamatu vaid lühikest aega tagasi, ja me ei lähe kunagi tagasi.”

Esitades riigi majanduslikku edu peamise argumendina teiseks ametiajaks, meenutas Trumpi kõne vähem kärarikast versiooni tema kampaaniakõnedest ja pakkus midagi tema toetusbaasi igale osale.

Aga kuigi Trump kirjutab Twitteris iga päev midagi oma tagandamisprotsessi kohta, ei maininud ta oma 78-minutilises kõnes sõna „impeachment” kordagi.

Pidevalt Trumpil pinnuks silmas olev Pelosi paistis aasta tagasi silma oma pealtnäha sarkastilise aplausiga. Seekord väljendus ta aga veelgi selgemalt Trumpi kõnet puruks rebides.

Trump ei olnud aga Pelosi suhtes sugugi heatahtlikum. Kõnepulti astudes ei võtnud Trump vastu Pelosi kätlemiseks välja sirutatud kätt. Kui vabariiklased tihti kõne seistes aplausiks katkestasid, jäi Pelosi istuma ja vangutas aeg-ajalt Trumpi jutu peale pead.

Pärast rahunemist, kui nii Trump kui ka Pelosi olid istungitesaalist lahkunud, tegi Pelosi avalduse, milles täpsustas, mida tal Trumpi kõnele ette heita oli.

„Pöördumises lehekülg lehekülje järel esitatud ebatõdede manifest peaks olema üleskutse tegudele igaühele, kes ootab presidendilt tõde ning tema ametile ja Ameerika rahvale väärilist poliitikat,” teatas Pelosi.

Trump lisas sündmusele ka meelelahutusäri vürtsi: ta lasi oma naisel Melanial anda üle riigi kõrgeima tsiviilautasu, presidendi vabadusmedali, lõhestavale konservatiivsele raadiohäälele Rush Limbaugh’le, kes äsja teatas, et tal on kaugele arenenud kopsuvähk.

Lisaks sellele üllatas Trump kohal viibinud tudengit stipendiumiga ning oli korraldanud ootamatu pisaraterohke taaskohtumise välismaal teeninud sõduri ja tema perekonna vahel.

Trumpi külaliste hulgas oli ka Venezuela opositsiooniliider Juan Guaidó, kellele Trump pakkus täpselt sellist toetust, mida ta on soovinud oma võitluses president Nicolás Maduro kukutamiseks. Trump nimetas Guaidód „Venezuela tõeliseks ja legitiimseks presidendiks”.

„Sotsialism hävitab riike,” kuulutas Trump.

President läks kõnet pidama laineharjal: tema õigeks mõistmine tagandamisprotsessil on praktiliselt kindel, tema töö heakskiidu näitajad liiguvad ülespoole ja Wall Street näib tugev. Trumpi toon oli väga optimistlik.

Suure osa kõnest pühendas Trump majanduse tugevuse esiletoomisele, rõhutades sealhulgas väikest tööpuudust, kuidas see on aidanud sinikraesid ja keskklassi, kuigi tõusuperiood algas juba tema eelkäija Barack Obama ajal. See, mida Trump nimetas enneolematuks buumiks, ei ole paljude näitajate poolest erinev Obamalt päritud majandusest.

Trump rõhutas ka uusi kaubanduskokkuleppeid, mis ta on sõlminud.

Kuigi Valge Maja teatas, et Trump pakkus ühtsussõnumit, peatus ta ka küsimustel, mis on tekitanud suuri lõhesid. Ta ründas demokraatide tervishoiualaseid ettepanekuid ja tõi esile oma lemmikteema sisserände, kuulutades, kui palju tema kuulsast piirimüürist juba valminud on.

Osa kõnest pühendas Trump ka „Ameerika väärtustele”, rääkides „usuvabaduste” kaitsest ja abordile ligipääsu piiramisest, püüdes sellega meelitada evangeelseid ja konservatiivseid kristlikke hääletajaid, kes moodustavad otsustava osa tema toetusbaasist.

Trump lubas et ei luba „meie tervishoiusüsteemi sotsialistlikku ülevõtmist”, viidates oma demokraatidest väljakutsujate ettepanekule Medicare For All.

Mitmed demokraadid väljendasid oma sõnumit riietuse ja märkidega ning mitmed, sealhulgas Maxine Waters ja Alexandria Ocasio-Cortez, teatasid ette, et ei tule kõnet kuulama. Osa demokraate kõndis enne kõne lõppu minema.