Mõttega, et Palmse mõis võiks olla paik, kus president hakkab oma suvesid veetma, tuli lagedale Kaitseliidu Viru maleva pealik Lembit Kerve. Avalikku pakkumist presidendikantseleile veel teha ei saa, sest mõisa tagastamine Kaitseliidule pole otsustatud, kirjutab SL Õhtuleht.

“Aga miks mitte? Lahemaa rahvuspark, väga ilus ja kaunis koht,” põhjendab Kerve suvehakul sündinud ideed. “See mõte tekkis vara tagastamisega, sest Kaitseliidul on palju tagasi saada. Kuid inimesed hakkasid küsima: “Saate tagasi küll, aga mis te selle varaga peale hakkate? Te ei oska ju majandada!” No miks me ei saa hakkama — Palmse mõisast võiks ju saada presidendi suveresidents,” selgitab Kerve.

Kohe kandis ta selle mõtte sünnist ette ka Kaitseliidu ülemale Benno Leesikule. Kerve mõtiskleb, et mõis võiks ka tulevikus jääda Virumaa Muuseumide käsutusse ning oleks ikka rahvalegi avatud. Vahe oleks vaid selles, et suve veedaks seal riigipea.

“Mina Paslepas käinud ei ole. Kuid kes on käinud, ütlevad, et need kaks kohta pole võrreldavadki. Palmses on rohkem võimalusi. See on esiteks esinduslikum ja teiseks ajaloolisem,” räägib Kerve. Ega eita, et kuna president Konstantin Päts suvitas Virumaal Toila oru lossis, ei tohiks praegunegi president kehvem olla.

“Mina kui isik käisin selle mõtte välja — oleme ju avatud organisatsioon. Kuid otsustama peaks ikka kõrgem võim ise. See on ainult üks näide, kuidas võiksime oma vara kasutada,” lisab malevapealik.

Palmse mõisa häärber koos õueplatsiga anti Kaitseliidu Viru maleva ja Palmse kompanii kasutusse 1934. aastal. Sellekohase akti kinnitas 27. veebruaril 1937 oma allkirjaga peaminister Konstantin Päts.