Kolmapäeval riigikogus valitsuse poolt usaldushääletusega seotud II pensionisamba raha ärakulutamist lubava eelnõu hääletust peetakse nii koalitsioonis kui ka opositsioonis nii tähtsaks, et puudumistõendeid ei näida miskil alusel vastu võetavat.

Sel nädalal toimub Prantsusmaal Strasbourgis Euroopa Nõukogu parlamentaarse assamblee (ENPA) istung, kus riigikogu delegatsioon püüab alati kohal olla, et esindada Eesti huvisid. Peale mullust Venemaa delegatsiooni tagasilubamist rahvaesinduste vahelisse kogusse on oluline, et riigikogulased nii Eesti kui liitlaste põhimõtete eest seisaksid.

Kuid penisoni II samba vabatahtlikuks tegemise arutelul ei paista riigikogu fraktsioonid isegi ENPA töös osalemise põhjendust aktsepteerivat.

Osa riigikogu ENPA delegatsiooni liikmeid jättis üldse seetõttu sel nädalal Strasbourgi sõitmata. Nii ei läinud kohale delegatsiooni esinaine, keskerakondlane Maria Jufereva-Skuratovski.
Ka sügisel ENPA delegatsiooni liikmeks valitud EKRE ridadesse kuuluval Urmas Reitelmannil jäi seetõttu debüüt rahvusvahelisel areenil sootuks ära.

Kohale läksid Isamaa ridadesse kuuluv delegatsiooni aseesimees Raivo E. Tamm ja reformierakondlane Eerik-Niiles Kross. Kuid neiltki nõuti Tallinnasse naasmist kolmapäevaks.

„Seekord oli Eesti delegatsioon ENPA-s on esindatud kahe liikmega sel põhjusel, et kolmapäeval on Riigikogus olulised hääletamised ning ülejäänud delegatsiooni saadikud otsustasid töötada nendel päevadel kodumaal,“ nentis olukorra kohta Jufereva-Skuratovski.

Riigikogu lähetuste infost paistab silma, et kõigi sel nädalal välismaal käivate riigikogulaste lähetused lõppevad hiljemalt kolmapäeval, mis viitab, et neilt on nõutud vähemalt pensionisüsteemi tuleviku mõistes ajaloolise hääletuse päeva hommikuks tagasi tulemist. Järgmised lähetused algavad aga neljapäevast või reedest.